Foto: Screenshot/TV Pink

Tokom večerašnjeg gostovanja u emisiji "Hit Tvit" na televiziji Pink, a komentarišući objavu BIRN-a da je država prikrivala broj umrlih od koronavirusa i da je od koronavirusa umrlo mnogo više pacijenata nego što je prikazano, premijerka Ana Brnabić rekla je da se ona dosta bavila time i da pokušava da shvati koje su oni dokument gledali.

„Prvo i osnovno, za ovakve stvari, ozbiljni istraživački mediji, ukoliko ne žele da objave tabloidnu priču, ipak moraju da imaju drugu stranu kao sagovornika. Nikada me nisu zvali. Objaviti ovakve stvari bez druge strane, mislim da je krajnje neozbiljno i neodgovorno“, rekla je Brnabićeva i dodala da ako se pogledaju brojevi u celom svetu, može se videti da to nema baš nikakvog smisla.

„Da li je ceo svet prikrivao brojeve ili sada kada su se svi opustili, počinje da se povećava broj obolelih. To je tendencija i nju takođe prati i Srbija“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će Institut „Batut“ dati zvanični odgovor na tvrdnje BIRN-a da Srbija prikriva broj zaraženih i umrlih od kovida-19 i istakla da će na tome insistirati.

Brnabićeva je kazala i da su želeli da nešto prikriju nikada ne bi, dodaje, pravili bazu podataka „Kovid-19“, koja nikada ranije nije postojala u Srbiji ni za jednu bolest ili epidemiju.

„Želeli smo da u svakom trenutku imamo potpuno transparentne podatke i da uvek znamo šta se dešava. Važno je da kažem kakve su to nebuloze o kojima oni pričaju. Pravili smo komplentno transparentan sistem“, rekla je Brnabić i tom prilikom istakla da nisu svi ljudi koji su pozitivni na Kovid preminuli od njega i da ne treba tom problemu prilaziti senzacionalistički.

„Mi smo zaista bili prilično konzervativni u tome. Brojali smo i ljude preko 90 godina starosti, iako imaju mnoge probleme, a pozitivni su na kovid, ubrajali u kovid-preminule“, rekla je Brnabić.

Foto: Screenshot/TV Pink

Na ovu temu osvrnula se i doktorka Darija Kisić Tepavčić, koja je rekla da kada se radi prijava uzroka smrti, to se upisuje.

„Velika je tragedija za sve nas, ali za svaku od tih osoba postoji medicinska dokumentacija i sve je vrlo lako proverljivo. I dalje ne znam na koju bazu se poziva BIRN i dodaje da smatra da je proizvod svega toga bilo da se proizvede nepoverenje u sve što se radi“, rekla je Kisić Tepavčević, koja je dodala da što se tiče uzroka smrti, da je sve lako proverljivo.

„Nema potrebe da se oko toga stvara dodatni senzacionalizam, jer je bolest nešto što nas dovoljno uznemirava i treba da se okrenemo tome kako da sprečimo širenje zaraze u populaciji“, rekla je ona i istakla da u strukturi umrlih od svih uzroka smrti u našoj zemlji svaka druga umre od kardiovaskularnih, a svaka četvrta od malignih bolesti.

„U ovom momentu, sigurno je stvaran broj višestruko veći svuda u svetu, posebno u zemljama koje imaju male kapacitete za testiranje“, rekla je Kisić Tepavčević.

Brnabić: Radovanović je u februaru rekao da će korona zaobići Srbiju

Ana Brnabić je takođe rekla i da je zapanjena odakle tolika potreba da se koronavirus koristi za političke potrebe i politički obračun.

„Evo i ova priča BIRN-a je lako objašnjiva. Mi sve što radimo, radimo u kontaktu sa SZO, to gleda BBC, to svi gledaju. Valjda bi neko primetio nešto“, rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da postoje zemlje koje su još u toku epidemije radile revizije, kao što je Velika Britanija koja je 29. aprila uradila presek i dogodilo se da su u jednom danu povećali broj smrtnih slučajeva za 3000, a to nije, kako kaže, bila politička afera.

Ana Brnabić je izjavila i da je profesor Radovanović još u februaru rekao da će korona da zaobiđe Srbiju, i dodala da se niko iz struke iz Kriznog štaba nije okrenuo i rekao mu da „ne lupeta“.

„Svi smo se okrenuli tome da radimo zajedno za našu zemlju i da se zajedno borimo“, rekla je na kraju Brnabić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare