Foto:FoNet/MGSI

Posle četiri godine od izgradnje mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca, završavaju se radovi na integrisanom graničnom prelazu u Republici Srpskoj. Otvaranjem mosta Bratoljub ostvariće se višedecenijska želja stanovnika sa obe strane reke.

S jedne strane Drine zaštitne bankine i ograda, s druge strane zaštitna traka i provera signalizacije. Na završetak zajedničkog graničnog prelaza i konačno otvaranje mosta Bratoljub s nestrpljenjem čekaju i u Ljuboviji i Bratuncu, prenosi RTS.

„Mnogo znači za narod, za sve živo, za spoj sa Srbijom i Bratuncom i Federacijom Bosne i Hercegovine. Daj samo da se otvori, da krene“, navodi Mirko Lazić iz Bratunca iz Bratunca.

Posle godinu dana od početka radova sve je urađeno na integrisanom prelazu. Od pristupnih saobraćajnica do prostorija za policiju i carinike obe države. U toku je tehnički prijem. Nov prelaz i most za srednje Podrinje decenijska nada za lakši život i privredni procvat.

„Sa leve strane imamo 50 hektara zemljišta na kome je planirana izgradnja industrijske bescarinske zone. Ima dovoljno mesta za sve, već imamo interesovanja, javljaju se ljudi i iz Republike Srpske, i iz Srbije i iz Evropske Unije“, navodi Srđan Rankić, načelnik opštine Bratunac.

Milan Jovanović, predsednik opštine Ljubovija navodi da će samo otvaranje i povezivanje dovesti do povećanja protoka ljudi, roba, usluga.

„Mi ćemo biti na najkraćoj relaciji između Sarajeva i Beograda, to će sigurno dovesti do povećanja protoka ljudi, roba, usluga, i za našu opštinu nova radna mesta čime se nadamo da ćemo zadržati mlade i da ćemo kao opština nastaviti da napredujemo“, dodaje Jovanović.

Drinu dnevno pređe 5.000 ljudi

Školski autobusi svakodnevno prelaze preko Drine ka Ljubaviji, voze đake u Gimnaziju i Ekonomsku školu. Ka Bratuncu vozi đake tehničke i medicinske struke. Od posla do pijace, zbog dijalize i porodilišta reku dnevno pređe 5.000 ljudi. Većina stanovništa u Bratuncu ima dvojno državljanstvo, spone neraskidive.

„Braća se nalaze sa ove i one strane Drine. Dobro će doći most, za 10 minuta i u Ljuboviji si“, navodi Milorad Ostojić iz Bratunca.

Srbija je ovaj most dug 227 metara završila pre četiri godine. Kada se dobije upotrebna dozvola za sam granični prelaz, skinuće se zaštitna ograda postavljena zbog migranata i otvoriti ulazne i izlazne trake, u opštini Bratunac se nadaju da će se višedecenijski san ostvariti upravo na dan opštine 25. septembra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar