Foto:N1

Na bari Reva manje je ekoloških aktivista nego prethodnih dana, nakon što je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić naložio "Gradskoj čistoći" da prekinu dovoženje građevinskog na tu lokaciju. Ana Džakić iz udruženja "Bela čaplja" izjavila je za N1 da je odluka zamenika gradonačelnika "prvi lep korak" i izrazila je nadu da će građani i država naći zajedničko rešenje za Revu.

„To je prvi lep korak. Nećemo još da slavimo, ali svakako je neka uteha u pitanju“, kazala je Džakić za Novi dan TV N1.

Vesić je najavio i da će narednih dana pozvati na razgovor ljude koji su se okupljali na Revi, odnosno nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine.

„Odazvaćemo se pozivu u slučaju da se razgovor obavi ovde na samom terenu“, poručila je Džakić i dodala da još nisu dobili poziv na sastanak, ali da ga u narendim danima očekuju.

Osvrćući se na najavu zamenika gradonačelnika da će ih pitati gde po njihovom mišljenju treba da se odlaže građevinski otpad u Beogradu, Džakić je rekla da bi građani mogli da okupe eksperte koji bi dali svoje predloge, ali i da država ima institucije u kojima rade stručnjaci koji su plaćeni da to rade.

Ocenila je ipak da je ovo dobra prilika da građani i država zajedno rešavaju probleme.

„Nemamo vremena da upiremo prstom ko je kriv, ko nije. Građani ne mogu bez države, niti država bez građana. Voleli bismo za primer da rešavamo probleme zajedničkim snagama“, poručila je ona.

Džakić je navela i da je bara Reva postala „top destinacija“ za građane Beograda, i da očekuje da će je dosta ljudi posetiti tokom letnje sezone. Za posetioce će, kako je najavila, biti organizovane i eko ture sa biolozima.

Upitana do kada će aktivisti ostati na bari Reva, Džakić je rekla da se oni bore da se to mesto zvanično proglasi za zaštićeno područje i da neće otiću odatle dok ne dobiju informaciju da je zaista tako.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:FacebookTwitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare