Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Građani već sedmi dan provode na protestu u prirodnom staništu Reve, u blizini istoimene bare, gde je JKP Gradska čistoća počela da lomi stabla i teren nasipa građevinskim šutom. Oni koji ovo mesto ne napuštaju ni noću za Nova.rs kažu da svakodnevno svojim telima kamione sprečavaju da prođu i istovare otpad, kao i da tu nameravaju da ostanu dok ne dobiju garanciju da se obustavlja uništavanje ove oaze prirode na 10 kilometra od centra prestonice.

U prirodnom staništu Reva, odmah u beogradskom naselju Krnjača, uz levu obalu Dunava, zatekli smo nekoliko aktivista kako ručaju ispod rasklopljenog paviljona. U kazanu pored, krčka se pasulj sa slaninom, koji nude svakome ko se pojavi i ima isti cilj – zaštitu prirodnog dobra.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Neki su tu, kako kažu, od jutros, dok su drugi u šatorima dežuraju i noću.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Došao sam da podržim ljude jer i mi u Lazarevcu imamo ekološku katastrofu i znam kako je. Prolazio sam više puta pored idući za Pančevo i Vršac, ali kad sam prvi put prošetao ovde shvatio sam koliki je ovo raj na zemlji. Lepše je od botaničke bašte. Šteta je da se to upropasti”, kaže Milan Filipović koj je u Revu došao autobusom iz Lazarevca i planira da ostane sve do poslednjeg polaska autobusa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Tu je i Dušan Nedeljković iz Krnjače, koji objašnjava da je mladost proveo u ovoj prirodi u šetnji i pecanju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ovo nije obična bara, tu živi oko 130 različitih vrsta ptica. Tu su bili orlovi belorepani, labudovi, vidre… Zna se koliko te životinje reaguju na zagađenje. Osim toga, šuma oko bare koju zatrpavaju predstavlja pluća grada. Umesto da budemo srećni što imamo ovakvu prirodu u blizini mi je uništavamo. Ne treba mnogo razmišljanja da bi neko shvatio da to što rade nije dobro, da je to zločin u pravom smuslu”, kaže Nedeljković koji je i član Udruženja građana “Bela čaplja”.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Objašnjava da otkad je počeo protest mesto obilazi svakog dana. Kući odlazi da završi šta mora i prespava.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Sve veći je odziv građana. Svakog dana je neko sa nama iz Krnjače ali i iz ostalih delova Beograda. Dolaze ljudi zdravog razuma. Ovo svi rade srcem, bez interesa”, objašnjava Nedeljković i pokazuje šta je sve zatrpano.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zvanično objašnjenja zašto se ova od skoro netaknuta priroda pored leve obale Dunava devastira, kako kaže, niko im od zvaničnika nije ponudio.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ono što može da se vidi je velika površina prekrivena građevinskim otpadom visokim nekoliko metara na mestu na kom su do skoro bila visoka stabla topole. Pored bageri. Od neophodne građevinske table ni traga.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Bata Radvoić iz udruženja Internet radnici Srbije (IRIS) kaže da u Revi kampuje od nedelje i da odatle odlazi samo kako bi se istuširao. Noć provodi u šatoru i poručuje da neće otići sve dok ne dobije garanciju da će radovi biti obustavljeni a zemljište koje je već prekriveno otpadom rekultivisano.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Objašnjava da su kamioni sa gradilišta u poslednjih šest dana svakodnevno dolazili i da nije protesta i sada bi tu bila kolona sa punim prikolicama otpada.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Prekjuče su obećali da će prestati da istovaruju otpad a onda se dva sata kasnije pojavio kamion. Kamioni dođu, onda neko od nas priča sa vozačem, kaže da ne može dalje. Vozači pokušaju da nas ubede da im dozvolimo da rade ono što im je neko rekao, ne kažu ko. Nakon nekog vremena odustanu, okrenu se i vrate. I tako već šest dana”, kaže.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dok čuva stabla od lomljena i zatrpavanja ne gubi vreme, već sa članovima udruženja IRIS pravi sajt posvećen ovom protestu i zaštiti bare Reve, koji bi već sutra trebalo da bude aktivan i na kom će građani moći da se informišu o svemu što se dešava.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pre nego što smo napustili okupljene, stigao je i Petar Đurć, osnivač fondacije “Ćale ovo je za tebe!”.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Kad sam ovo video seo sam u auto i došao. Pozivam sve građane da urade isto – da dođu i podrže ovo, da se skupimo u što većem broju i da ostanemo koliko treba, da im ne dozvolimo da unište ono što treba da ostavimo svojoj deci. Uništili su nas kao ljude i sad hoće da unište i prirodu. Tu sam i uvek ću podržati ovakve akcije jer i ćale bi to voleo”, rekao je Đurić, čiji je otac slikar Ljubiša Đurić prošle godine preminuo od kovida u Zemunskoj bolnici, a za kog, kako piše u medicinskoj dokumentaciji, nije bilo respiratora.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Okupljeni su poručili da će na istom mestu biti i sutra, a da za subotu planiraju masovnije okupljanje uz predavanja o zaštiti priorde i životinjskih vrsta, muziku, kotlić i sportske aktivnosti poput fudbala i bacanja koplja.

Povezane vesti:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare