Foto: Manastir Crna Reka

Manastir Crna Reka je monaška isposnica usred planina južnog dela centralne Srbije kod mesta Ribariće između Novog Pazara i Tutina, smeštena u klisuri Crne reke. Manastir se nalazi u samom selu Ribariće i pripada Eparhiji raško-prizrenskoj Srpske Pravoslavne Crkve. Kao celina, predstavlja nepokretno kulturno blago kao spomenik kulture od velikog značaja.

Pored sve svoje izuzetne lepote i znamenitosti, manastir Crna Reka je dugo bio skoro nepoznat van svoje uže okoline. Tek od skora, izgradnjom mosta na jezeru kod Ribarića i popravkom prilaznog puta, manastir Crna Reka, kao redak dragulj srpske srednjovekovne kulture, izlazi iz relativne anonimnosti u kojoj obitava već punih 700 godina. Manastir je aktivan, muški i o njemu brinu monasi.

Do skoro, manastir Crna Reka nije imao osnovne uslove za život u njemu, pa su se monasi snalazili kako bi uspeli da obezbede uslove za osnovne prirodne potrebe.

Pročitajte još:

Bošnjaci iz sela Ribariće uz pomoć nekoliko ljudi iz Čačka rešili su da pomognu monasima ovog manastira da izgrade septičku jamu i urade kanalizaciju kako bi monasima obezbedili normalne uslove za boravak u manastiru.

Iz manastira kažu da su organizovali ručak kako bi se zahvalili svojim komšijama koji su položili 350 metara cevi i pomogli da se završe radovi na kanalizaciji manastira.

„Juče smo u manastiru organizovali ručak povodom nedavnog završetka radova na kopanju septičke jame i kanalizacije koju manastir do sada nije imao. Pozvali smo komšije koje su pomogle svojim prilozima i radom da se iskopa jama i da se položi 350 metara cevi. Zahvaljujemo Eminu Beroviću, Harisu Bektoviću, Sinanu Heriću, Rafetu Aličkoviću, Ramizu, Edinu i Dinu Buliću na trudu i pomoći. Nažalost, priložnici bez čije pomoći ne bi bilo moguće završiti radove – Miroslav Simović, Zoran Kovačević i Milan Smolović žive u Čačku, te tom prilikom nisu mogli biti sa nama“.

Iz manastira su se, na kraju, ali kao najvažnije delo, blagodarili Bogu koji ih je nadahnuo i naučio kako da zajedno rade za dobrobit svih koji ovde žive.

BONUS VIDEO: Tajne manastira Tumane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare