Foto: Privatna arhiva, TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Borko Petrović - čak su i ptice na grani zapamtile ime ovog profesora engleskog jezika iz Paraćina, koji je prošle godine osvojio nagradu za najboljeg predavača na svetu u konkurenciji sa nastavnicima iz 110 država. Ipak, ovo priznanje, očigledno, nije dovoljno da bi bio dostojan Svetosavske nagrade koja se svake godine uručuje pojedincima i institucijama za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja. Ministarstvo prosvete nije odabralo profesora Borka za dobitnika ove povelje, iako ga je jedna od škola u kojoj radi nominovala, odnosno prijavila na konkursu. Iz Ministarstva prosvete stiže odgovor da je prema važećim kriterijumima, nagrađeni kandidat u kategoriji nastavnika u srednjoj školi imao više bodova od njega.

Nastavniku Borku je čak potpuno svejedno zbog toga, ali njegovim kolegama nije. Oni smatraju da je Borko trebalo da dobije ovu nagradu jer je on primer pravog prosvetnog radnika u Srbiji.

Ovaj skromni profesor velikog srca za Nova.rs iskreno kaže da uopšte nije razmišljao tome zašto ga je Ministarstvo prosvete odbilo za primanje Svetosavske nagrade.

„Toliko sam u gužvi, toliko radim nekih drugih stvari da zaista nisam imao vremena da mislim na to. Nekoliko bliskih osoba mi je reklo da bi oni na mom mestu podigli prašinu zbog toga, rekoh taman posla, toliko sam uneo pozitivnog u obrazovanje, pa zar sve to treba da se sruši zbog jedne nagrade. Toliko imam nagrada da više ne znam šta ću sa njima, ne želim da okrećem ovu pozitivnu energiju u nekom negativnom smeru, želim da ljudima ulijem veru u ovaj sistem i da im pokažem da nije sve tako crno kao što izgleda. Nagrade će uvek dolaziti i odlaziti, nije smak sveta. Meni nagrade zaista dođu slučajno. Nikada ih nisam jurio, zato mi i ne bude žao“, ističe nastavnik Borko.

Borko Petrović iz Paraćina, najbolji profesor sveta Foto:Privatna arhiva

Kako dalje objašnjava, kolektiv škole predložio ga je za Svetosavsku nagradu koju svake godine uručuje Ministarstvo prosvete za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanja obrazovno-vaspitne prakse, kao i razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja.

„Poslao sam svoj portfolio, a škola je poslala svu potrebnu dokumentaciju. Rečeno mi je da će školska uprava u Jagodini dati pozitivno mišljenje o meni jer znaju koliko sam kvalitetan i da tu nema nikakvih problema, međutim izgleda da ta komisija koja je razmatrala nominovane, očigledno ima drugačije kriterijume“.

Borko Petrović iz Paraćina, najbolji profesor sveta Foto:Privatna arhiva

Konkurs za dobijanje Svetosavske nagrade, prema njegovom mišljenju, nije transparentan, pa mu zato nije najjasnije koji su kriterijumi za odabir dobitnika.

„Ne znamo kakvo je obrazloženje, nema prostora za žalbe. Sve se nekako odvija pod nekim velom misterije, moje kolege su bile iznenađene kao i upravnik naše školske uprave, međutim nema potrebe za tim. On je pozvao Ministarstvo porsvete da traži objašnjenje, ali nisu mu dali nikakav konkretan odgovor. Koliko znamo, delili su nagrade posebno za srednje škole, posebno za osnovne, pa vaspitačima, prosto je toliko zatvoreno sve, ne znamo ni ko je učestvovao u odabiru, apsolutno ništa“

Pročitajte još:

.

Nastavnik Borko dodaje da, posmatrajući unazad dobitnike ove nagrade, među njima su uglavnom istaknuti pojedinci i institucije, pa ga ni ne čudi što se i on nije našao među njima.

Borko Petrović Foto:Nemanja Zivkovic

„Rekao bih da to dobiju uglavnom kompanije, nema individualnih nastavnika, nego su dobitnici uglavnom ljudi iz javne sfere života, gradonačelnici, istaknute ličnosti. Dakle, vidi se da odabir ne obuhvata ovo što mi radimo i to je sasvim u redu ako je takav kriterijum. Možda sam skroman, ali zaista tako mislim. Rekao sam i direktorki da se uopšte ne uznemirava, nekako mi deluje da je celoj školi teže palo nego meni što nisam dobio nagradu. Hvala mojim kolegama, sjajni su i uvek su uz mene, od srca im se zahvaljujem što smatraju da je trebalo da dobijem nagradu, ali Bože moj, tako je kako je. Odmah sam im rekao da to nije tako lako i da to ne funkcioniše po jednostavnom principu. Rekoh, nije sve u životu tako. Razumem moje kolege, njih to pogađa jer me poznaju lično, pa su zaista srčani i hvala im na tome, ali idemo dalje“, kaže nam ovaj nasmejani profesor.

Borko Petrović iz Paraćina, najbolji profesor sveta Foto:Privatna arhiva

34 pojedinca i organizacije dobitnici Svetosavske nagrade za 2022. godinu

Ukupno 34 pojedinca i organizacije dobitnici su Svetosavske nagrade za 2022. godinu, koji su odabrani na konkursu na koji je stiglo 180 prijava. Ovo najveće priznanje u oblasti obrazovanja i vaspitanja svake godine dodeljuje Ministarstvo prosvete.

Svetosavsku nagradu za 2022. godinu, za postignute izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja, unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse, razvoj naučnih i umetničkih dostignuća u oblasti obrazovanja i vaspitanja u i posebno zalaganje u organizaciji i realizaciji aktivnosti na sprečavanju širenja i suzbijanja zarazne bolesti kovid 19 u lokalnoj zajednici, dobili su, između ostalog, predškolske ustanove, učenici, Osnovne škole, direktori škola, fakulteti, profesori, Srpsko lekarsko društvo, Leontina Pat i drugi…

Ova nagrada, inače, sastoji se od Svetosavske povelje i novčane nagrade, a dodeljuje se tradicionalno 27. januara na dan Svetog Save. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja upućuje javni poziv svim zainteresovanim obrazovno-vaspitnim ustanovama, strukovnim udruženjima, zajednicama škola, univerzitetima, naučno-istraživačkim ustanovama, drugim pravnim, kao i fizičkim licima da predlože kandidate za dodelu Svetosavske nagrade.

Pitali smo Ministarstvo prosvete zašto profesor Borko nije ispunio kriterijume za dobijanje ove nagrade, a njihov odgovor je da je prema važećim kriterijumima, nagrađeni kandidat u kategoriji nastavnika u srednjoj školi imao više bodova od njega.

„U kategorijama škola/nastavnik/direktor kada je u pitanju srednjoškolsko obrazovanje, dodeljena je po jedna nagrada“, navode iz Ministarstva.

BONUS VIDEO: Borko Petrović iz Paraćina, najbolji profesor sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar