Foto: Privatna arhiva

Meštani sela od Čačka do Kraljeva blokirali su danas izlaz na auto-put Miloš Veliki i Ibarsku magistralu nezadovoljni otkupnom cenom zemljišta za izgradnju tih saobraćajnica. Oni su protestovali dva sata, od 14 do 16 časova.

Kako kaže Radiša Gačević za Nova.rs njemu je oduzeto oko šezdeset ari najplodnije zemlje koja se nalazi uz reke Čemernicu i Zapadnu Moravu.

„Ovaj postupak traje četvrtu godinom zaredom. Nisam osam meseci pozvan na ročište, a dolazili su i njihovi i naši veštaci“, priča svoju muku Radiša.

Prema njegovim rečima, presuđeno je u Čačku, ali Koridori Srbije su se žalili na te procene, pa je sada predmet otišao na Viši sud gde je „mrtva tačka“.

„Meni su dali 150 evra po aru, ali ja nisam prihvatio. Ja živim isključivo od poljoprivrede sa troje dece, suprugom i majkom“, objašnjava naš sagovornik iz Baluge ljubićske. Nebitno je koliko ljudi je bilo, već za šta se mi borimo, dodaje on.

Foto: Privatna arhiva

„Mi nećemo prihvatiti njihove veštake, a osam meseci nisam bio na sudu. Ja nemam zemlju na prodaju, nudio sam im da mi kupe drugu parcelu. Mogli su da mi nađu neku njivu pored mojih oranica, ali to nisu učinili“, objašnjava Radiša Gačević za Nova.rs.

Kako kaže, rekli su mu da nemaju gde, pa ističe da ni on za 150 evra ne može da nađe.

„Kod nas je zemlja skupa, u pitanju su prvoklasne oranice. Ja plaćam kiriju 600 evra godišnje po hektaru i ne dam je po toj ceni. Ugrožena mi je egzistencija, nemam ni pare, ni njivu“, kaže Radiša Gačević.

Na naše pitanje koliko su njihovi veštaci dali cenu po aru Radiša kaže da se razlikuje od njive do njive.

„Nije svima isto, ali može da se nađe sredina da se to isplati. Išao sam na sud više puta i odlagali su ročišta. Ostavim svoj posao i dangubim uzalud. Radim na poljoprivredi 24 sata neprestano. Nikuda se nismo pomerili sa mrtve tačke“, istakao je on.

Foto: Privatna arhiva

Zamerio je i gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću koji ih nije udostojio posetom i pomaganju u rešenju problema.

„Nije bio čak ni predsednik Mesne zajednice, trebalo bi da ih je sramota“, zaključio je on.

Inače, pored Radiše protestovali su i meštani svih sela kroz koja prolazi Moravski koridor.

***

BONUS VIDEO – Poljoprivrednici najavili nove proteste i blokade, Vlada brže bolje zakazala sastanak dan pred izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar