Biljana Srbljanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i dramska spisateljica Biljana Srbljanović objavila je na svom Fejsbuk profilu da je prekinuta saradnja koju je imala sa listom "Blic" zbog, kako je navela, teksta o patrijarhu Porfiriju, prenela je Cenzolovka. Iz ovog lista demantuju njene navode, te dodaju da "Blic" apsolutno podržava kritiku patrijarha Porfirija, poput one koju je uputila Brankica Janković, i da nije tačno da je "Blic" otkazao saradnju kolumnistkinji Biljani Srbljanović, kao što ona tvrdi u objavi na Fejsbuku.

Kako navode, redakcija „Blica“ je kontaktirala Biljanu Srbljanović u subotu popodne i obavestila je da podržava kritiku spornog govora patrijarha Porfirija, ali da dva mala dela njene kolumne ne odgovaraju činjenicama, a samim tim ni „Blicovoj“ uređivačkoj politici, te da joj je objašnjeno da se iz snimka objavljenog na internetu ne može tako olako zaključiti da je patrijarh „vidno pripit“, kako autorka navodi na početku kolumne, što u drugoj polovini teksta sama devalvira u „verovatno pripit“.

Isitiču da je protiv uređivačke politike i deo kolumne u kojem Srbljanović zaključuje da je patrijarh u govoru optužio roditelje mrtve dece (ubijene u OŠ „Vladislav Ribnikar“) i decu mrtvih žena (već 17 ubijenih ove godine) za zločine čije su žrtve. Analizom dostupnog snimka besede patrijarha Porfirija redakcija ovog lista je utvrdila da se radi o izuzetno teškoj optužbi koja nema uporište u činjenicama, navode u odogovru na optužbe Biljane Srbljanović.

Dodaju da su na pitanje Srbljanović da li ovo znači da joj „Blic“ otkazuje saradnju, odgovorili odrečno i da je ponuđeno da u otvorenom razgovoru sa uredničkim kolegijumom transparentn diskutuji o odluci uređivačkoj politici, radi kvaliteta buduće saradnje.

Na kraju su zahvalili Srbljanović na svim objavljenim kolumnama te dodali da im  j žao nam zbog njene odluke da prekine saradnju, kao i zbog načina na koji je to uradila.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar