Bivši odbojkaš: Država nije u stanju da nas vrati kući

Društvo 20. mar. 202014:07 > 15:27
Podeli:
Uroš Drapšin
Foto: Lična arhiva

Dok sa jedne strane stižu osude svih stanovnika Srbije koji ovih dana dolaze nazad u domovinu, sa druge mnogi građani vode bitku da se vrate svojim porodicama, a među njima i bivši odbojkaš Uroš Drapšin.

Novosađanin koji je prethodne nedelje otišao u inostranstvo nije ni slutio da će se povratak u rodni grad pretvoriti u pravu noćnu moru, a za Nova.rs, javio se iz Nemačke u kojoj je ostao zaglavljen pre svega zbog neorganizovanosti ljudi od kojih zavisi povratak u Srbiju.

„Četvrtak sam proveo na aerodromu u Berlinu, a veče tražeći hotel u kojem ću prenoćiti jer u većini ne primaju goste od straha zbog koronavirusa. Ogorčen sam na Vladu Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova što nije u stanju da reaguje timski i vrati svoje državljane iz drugih zemalja“, počeo je priču Uroš Drapšin.

Nekadašnji odbojkaš Vojvodine i bivši juniorski reprezentativac Srbiju je napustio neposredno pre uvođenja vanrednog stanja sa namerom da se nađe sa devojkom Gabrijele koja je iz Švajcarske i da zajedno doputuju u Novi Sad.

„Srbija je obustavila sve letove iz Švajcarske i devojka je iz Ženeve došla do Varšave gde su joj zabranili ulazak u avion. Potom smo se dogovorili da ja dođem do Poljske da se vidimo makar u Varšavi. Bili smo zajedno tri dana, a onda, u ponedeljak, usledila je moja borba koja još uvek traje. Manje od 12 sati pred poletanje Lot je otkazao sve letove, a avio-saobraćaj je obustavljen“, objašnjava Drapšin koji je sa aerodroma otišao u Ambasadu Srbije u Poljskoj:

Uroš Drapšin
Boravak u Varšavi se pretvorio košmar: Uroš i Gabrijele, Foto: Lična arhiva

„Primili su me u našoj ambasadi u ponedeljak i rekli mi da je najbolje da odem do Berlina, jer Er Srbija obavlja letove za našu zemlju. Prvi naredni bio je u utorak u devet ujutru i odmah sam se uputio za Nemačku. Autobusom sam putovao 12 sati i stigao na let koji je takođe otkazan. Odmah sam kupio kartu za četvrtak, ali mi se dogodio isti scenario“.

Bez izbora, Uroš je još jednom rezervaciju promerio za naredni termin, petak od 8.45 časova.

„Već u četvrtak, dok sam bio na aerodromu, pokušavao sam da stupim u telefonski kontakt sa ljudima iz Er Srbije i posle nebrojeno mnogo pokušaja uspeo sam da dobijem operatera koji mi je dao usmeno uverenje da će let sutradan biti realizovan jer je preko 100 srpskih državljana je rezervisalo karte. Međutim, ubrzo se oglasio predsednik Srbije i istakao da će svi letovi biti otkazani“.

Zarobljen u Berlinu Drapšin je odmah kontaktirao Konzulat Srbije u Nemačkoj.

„Uz dosta muka, desetine, ako ne i stotinu poziva, stupio sam u kontakt sa Konzulatom Srbije odakle mi je vrlo šturo rečeno da pratim obaveštenja Konzulata i da će biti vest o evakuisanju naših građana kao i brojevi telefona i imejl adresa na koju je potrebno da se javimo. Ipak, ni 24 sata kasnije nemamo nikakva obaveštenja, a tokom noći sam preživeo pravi pakao tražeći krov nad glavom. Nisu prihvatili da me prime u tri hotela i na kraju sam prenoćište našao u jednom hostelu, zahvaljujući vlasniku Indijcu koji je praktično iz sažaljenja prekršio pravilo i primio me“, istakao je Drapšin za Nova.rs u momentima dok je išao ka Ambasadi Srbije u Nemačkoj.