fabrika Sloboda Čačak Foto:N1

U blizini vojne fabrike Sloboda u Čačku pre nedelju dana privedena su dvojica poljskih državljana koji su navodno neovlašćeno pristupili i fotografisali krug fabrike. Provladini mediji su odmah saopštili da se radi o stranim špijunima. Ali, vojska, policija i tužilaštvo se nisu oglašavali tim povodom, kao ni poljska ambasada koja je samo potvrdila hapšenje svojih državljana navodeći da je u kontaktu sa srpskim vlastima.

Rukovodstvo fabrike je saopštilo da su u cilju obezbeđenja kruga fabrike „službenici obezbeđenja upućeni u prostor gde su pomenuta lica uočena“. Razgovorom je utvrđeno da su u pitanju strani državljani, nakon čega je obaveštena policija u Čačku.

Poljski državljani su prema našim informacijama uhapšeni neposredno ispred glavne kapije fabrike Sloboda iz Čačka, na mestu gde je zabranjeno snimanje i fotografisanje. Poljaci su zadržani u policiji, a šta im se stavlja na teret još uvek je bez odgovora.

Jedino što je javnost u Srbiji čula, jeste da se radi o stranim državljanima.

„Meni je to malo, da ne kažem smešno, špijuni koji snimaju ulaz u fabriku. Danas imate satelitsko snimanje gde možete da vidite sve do najsitnijih detalja, svaku voćku da identifikujete. Koliko je interesantno da ta dvojica snimaju puteve oko fabrike, to je već sve snimljeno, ucrtano. Meni bi bilo intersantnije da prate transport i gde on ide Sloboda je snimljena, bombardovana, znamo kako smo prošli 1999. Pogađali su nas veoma precizno. Sve kote postoje, nove nema ko šta da daje jer se Sloboda nije premestila kao ni okolni putevi“, smatra Radomir Ljujić, bivši direktor Slobode.

Upravo izostanak rezultata istrage o prošlogodišnjim eksplozijama u Slobodi podstaklo je brojne teorije zavere, u koju su sada upleteni i Poljaci. Radomir Ljujić smatra da su one posledica ljudskog faktora, odnosno nemara.

„Prva eksplozija se desila u magacinu koji je imao delove municije koji su bili možda stariji i gde nije bilo dovoljno kontrole da se vidi šta je sve ušlo u magacin. Mala varnica je mogla da izazove havariju. Druga eksplozija je bila u magacinu koji je napravljen 1948. kada i sama fabrika. To je zidani objekat bez struje i vode i u kome može doći do eksplozije samo ako neko stavi nešto da može da eksplodira ili ako je stavljena neka materija koja nije bila stabilna. To je barut koji nije bio stabilan“, navodi Ljujić.

Ovde se nameće pitanje kakva je bezbednost u fabrikama namenske industrije. Stručnjaci kažu da portirska služba nije dovoljna za obezbeđenje. Ističu da ne postoje osmatračnice, ali ni adekvatna rasveta koja prati spoljni krug bezbednosti samih fabrika. Krugovi fabrika su ogromni, ograde odnosno fizičke barijere su u lošem stanju, presečene su ili zarasle u korov.

BONUS VIDEO Zastrašujući prizor u Kočevju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar