Zoran Devrnja Foto:N1

Profesor Bogoslovskog fakulteta Zoran Devrnja navodi, povodom sahrane patrijarha Irineja, da je bezbroj puta ponovljeno i insistira se da se poštuju sve epidemiološke mere i da svi treba da vodimo računa o tome. Kaže da je celivanje upokojenog prisutno u opelu svakom hrišćaninu, ali "naša istinska ljubav je bitna, a formu možda možemo nekada da prilagodimo posebnim okolnostima, kao što je to sada". O izboru novog patrijarha ocenjuje da postoje okvirni rokovi, ali da zbog trenutne situacije sa koronavirusom, ne moraju da budu strogo poštovani.

„Celivanje je gest kojim izražavamo ljubav i pokazujemo naklonost prema onome koga celivamo ili onome što celivamo. U tom smislu celivanje nije prisutno samo u pogrebnom obredu, već i inače u crkvi, celivamo ikonu, celivamo krst, celivamo mnogo toga što smatramo svetinjom. Celivanje upokojenog je takođe deo obrednog rituala i prisutno je u opelu svakom hrišćaninu. Na taj način mi izražavamo svoju ljubav i poštovanje prema onome koji se upokojio“, navodi Devrnja u Danu uživo na TV N1.

„No, bitno je naše unutarnje nastrojenje, naša istinska ljubav je bitna, a formu možda možemo nekada da prilagodimo posebnim okolnostima, kao što je to sada“, ističe on.

Na pitanje kada se može očekivati izbor novog patrijarha Srpske pravoslavne crkve, on podseća da su nadležnosti patrijarha sada prešle na Sinod, kojim predsedava najstariji mitropolit dabrobosanski Hrizostom, i da će, u tom smislu, Sinod odlučiti kada će sazvati sabor, naravno, vodeći računa kakva će biti epidemiološka situacija – „od toga čini mi se najviše zavisi“.

„Postoje okvirni rokovi, ali mislim da ne moraju sada da budu najstrože poštovani zbog situacije. Naši arhijereji dolaze iz celog sveta, mi do skoro nismo mogli u regionu da prelazimo iz zemlje u zemlju, a kamoli da očekujemo da neko dođe sa drugog kontinenta. Od toga će zavisiti i siguran sam da će, u skladu sa tim, Sinod proceniti kada bude najpogodnije“, navodi Devrnja.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, s obzirom da je za kratko vreme izgubila i patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, on navodi da je to veliki gubitak, ali da je crkva na dobrom putu.

„Treba da imamo poverenja u Gospoda, u crkvene institucije. Crkva je na dobrom putu, postoje crkveni organi koji vode crkvu na pravi način, i u tom smislu nema nikakvih spornih momenata“, kaže Devrnja.

Na konstataciju da će Irinej biti prvi patrijarh SPC koji će biti sahranjen u kripti Hrama svetog Save, on kaže da je „sticajem istorijskih okolnosti, posle 100 godina gradnje Hrama, svakako dostojno i dolično da on bude prvi položen u kripti Hrama“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar