Vlasinsko jezero Foto: Shutterstock

Neformalna grupa građana Bitka za Vlasinu je saopštila da su meštani MZ Dadince, na poziv predsednika opštine Bratislava Petrovića, došli 13. januara na sastanak sa njim i njegovim pomoćnikom Predragom Mitkovićem. Ističu da je osnovna namera meštana bila da se pronađe alternativno rešenje, kako bi se ljudi sklonili sa barikada do konačne odluke po pitanju građevinske dozvole za mini hidroelektranu "Besko".

Ističu da je taj sastanak prekinut zbog vremena potrebnog za dodatno usaglašavanje ponuđenog nacrta sporazuma, uz dogovor da se nastavi danas prepodne.

„Međutim, jučerašnje saopštenje predsednika opštine Vlasotince, Bratislava Petrovića, sramni je pokušaj spina, zamene teza, izbegavanja i prebacivanja lične odgovornosti i nadležnosti Opstinske uprave i samog predsednika u procesu izdavanja građevinske dozvole za MHE Besko“, naveli su u saopštenju.

Kažu da je Bratislav Petrović izneo niz neistina i paušalnih konstatacija.

„U sastavljanju ponuđenog nacrta sporazuma nije učestvovao niko od predstavnika MZ Dadince, već je on sastavljen u kabinetu predsednika opštine i dat na potpisivanje. Predstavnik Bitke za Vlasinu prvo je zamolio da se konsultuje sa članovima svoje grupe o samom tekstu sporazuma, a zatim tražio i dodatno vreme da se taj sporazum pravno prouči, tačnije do ponedeljka prepodne i to je predstavnicima Opštine jasno rečeno. Problem sa građevinskom dozvolom za MHE Besko nije nastao od pre mesec dana, već se prolongira vise od dve godine i to predsednik opštine, koji je po Statutu ujedno i predsedavajući Opštinskog veća kao nadzornog tela nad radom Opštinske uprave, vrlo dobro zna. Bitka za Vlasinu je Bratislava Petrovića ubrzo po njegovom izboru na mesto prvog čoveka opštine odmah upoznala sa problemom derivacionih minihidroelektrana, pa i sa tada vrlo aktuelnom temom vezanom za predstojeću izgradnju MHE Besko na Rupskoj reci. Posebno je o tom problemu bilo reči tokom višemesečnih intenzivnih razgovora povodom naše Inicijative o zabrani izgradnje derivacionih MHE na teritoriji opštine Vlasotince, a koja je usvojena u Skupštini opštine 18. marta 2021. godine“, ukazuju iz Bitke za Vlasinu.

Ceo tekst možete da pročitate na N1

BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta se javio sa blokada na Rupskoj reci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar