Foto: mr2853 / Alamy / Alamy / Profimedia

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) predložio je Vladi Srbije da mere smanjenja negativnih efekata pandemije koronavirusa donese u formi "Zakona o državnoj pomoći u vreme i posle pandemije virus COVID-19", kojim bi se čuvala vladavina prava i garantovala pravna sigurnost poslovanja u Srbiji.

U saopštenju BIRODI-ja navodi se da bi se tim zakonom, između ostalog, osnovalo telo za monitoring realizacije ekonomskih mera čiji bi članovi bili najeminentniji stručnjaci iz oblasti ekonomije, prava, revizije, sociologije društvenog razvoja, poslanici Skupštine Srbije svih poslaničkih grupa i predstavnici Državne revizorske institucije.

Takođe, izvršila bi se poreska stimulacija industrijske participacije, odnosno radničkog akcionarstva i uvelo, kao obaveza, potpisivanje Klauzule o integritetu primaoca državne podrške.

Klauzulom bi se potpisnici obavezali da će uspostaviti procedure koje će garantovati poštovanje zakona i primenu praksi etičkog poslovanja.

„Donošenjem Zakona u Skupštini Srbije čuva se vladavina prava i garantuje pravna sigurnost poslovanja u Srbiji. Predložene mere obezbeđuju transparentnost i učinkovitost državne pomoći. Promocijom industrijske participacije vrši se podela odgovornosti u između sveta kapitala i rada“, obrazlaže se u saopštenju.

Pročitajte još:

Dodaje se da je istovremeno to prilika da se dodela državne pomoći privatnom sektoru iskoristi za uspostavljanje antikoruptivnih i etičkih mehanizama na nivou privatnog sektora čime se stvaraju uslovi za održiv ekonomski i društveni razvoj Srbije.

„Puko seljenje kapitala iz javne u privatnu sferu, a bez uspostavljanja mehanizama nadzora i integriteta primaoca državne pomoći može dovesti do urušavanja, a ne stvaranja uslova za prevazilaženje posledica pandemije“, dodaje se u saopštenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram