Foto:shutterstock

Srbija je već nedeljama bez - penicilina, najdragocenijeg leka u terapiji protiv opasnih bakterija, koje najčešće napadaju decu. Roditelji su u panici, jer je sve više obolelih mališana kojima pedijatri propisuju alternativne lekove, koji su znatno jači, koriste se u terapiji ozbiljnih oboljenja, a deca ih dobijaju kao zamenu za penicilinske antibiotike. Lekari upozoravaju, da ovakav način lečenja, iako trenutno efikasan, nažalost može lako da dovede do bakterijske rezistencije.

Pročitajte još:

Apoteke širom Srbije se još od novembra 2022. bore sa nestašicom antibiotika na bazi penicilina, koji su najjače oružje u borbi sa surovim bakterijama.

“Nema Panklava, ni Sinacilina. Građani iz dana u dan dolaze sa receptima za alternativne lekove, tačnije zamene za penicilinske antibiotike i uglavnom su to recepti pedijatara. Ti lekovi, koje deca dobijaju umesto Sinacilina i Panklava, su ljudima nepoznati, ali nemaju izbora. Ne znamo do kada će ova nestašica da traje, niko nas ni o čemu ne obaveštava”, kaže za Nova.rs Sanja, farmaceut u jednoj beogradskoj apoteci.

Čekaonice domova zdravlja na pedijatriji krcate su već danima, jer sa visokim temperaturama vazduha u sred zime, virusi se razmnožavaju, a bakterije “cvetaju”.

suplementi
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

“Sin (7) ima temperaturu već tri dana. Radili smo krvnu sliku i nalazi pokazuju da ima bakterijsku infekciju, koju najlakše leči penicilin. Međutim, u domu zdravlja nam je rečeno da penicilinskih antibiotika nema, pa je dobio Cefzil, kao zamenu. Videćemo koliko će mu pomoći, ali nije mi jasno da nijedna apoteka nema lekove na bazi penicilina, to je neverovatno. Sad deci dajemo terapiju po principu ‘daj šta daš’, jer ono što nam je neophodno, ne postoji”, revoltirano za Nova.rs priča Milan Petronijević, iz Beograda, sa kojim smo razgovarali u Domu zdravlja Zemun.

Foto:privatna arhiva

Pedijatri ističu da je zabrinutost roditelja opravdana.

“Postoji zabrinutost i struke i roditelja zbog nestašica bazičnih penicilinskih  antibiotika, najpre u obliku sirupa. Antibiotici koji se deci propisuju i koji su nam dostupni nisu lošijeg kvaliteta i efikasnosti, šta više njima bi trebalo da se leče ozbiljnija oboljenja, kao što su upale pluća ili teške upale mokraćnih kanala. U tom smislu roditelji ne moraju da brinu da li će ovi antibiotici pomoći njihovoj deci. Međutim, ozbiljniji problem od toga je činjenica da  zbog povećanog davanja antibiotika koje su, kako mi to kažemo, više generacije, postoji i veća šanse da bakterije na njih razviju rezistenciju, pa bi za sve bilo bolje da se nestašica što pre reši, mada kako čujem od kolega u inostranstvu, i tamo je slična situacija”, objašnjava za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” na Čukarici, u Beogradu.

Foto: Shutterstock

Inače, penicilin u injekcijama primenjuje se u terapiji različitih bakterijskih infekcija, kao što su upala pluća, gnojna angina, infekcije kostiju, a najčešće kod dece, kada dođe do stafilokokne infekcije.

Nestašica penicilinskih antibiotika „Panklava“, „Ospamoksa“ i „Sinacilina“ u Srbiji, već predugo traje, ali iz Fonda stižu dobre vesti.

“Do nestašice penicilinskih lekova, koji se najčešće propisuju deci zbog gnojne angine i bolnog grla, došlo je zbog otežavajućih okolnosti u samom postupku proizvodnje ‘amoksicilin’ sirupa kod proizvođača leka amoksicilin sirup, ‘Sinacilin’. Za proizvodnju ‘Sinacilina’ pregovaramo o alternativnoj promeni proizvodnog mesta. Imajući sve to u vidu i pored neplaniranih poteškoća u proizvodnji i značajno veće potražnje za penicilnskim antibiotskim sirupima, isplanirane su i preduzete neophodne mere, tako da očekujemo da se amoksicilin pojavi na rafovima apoteka već od polovine januara”, kažu za Nova.rs u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar