Vozaci ginu na magistrali u Dolini Ibra, a varosica Usce ima samo ambulantu
Foto:Nova.rs

Niko od učesnika saobraćaja nije siguran u delu Ibarske magistrale, u dolini Ibra, na deonici od Kraljeva do Raške. Čak ni ministri nisu bezbedni koji idu uz pratnju, a da ne pričamo o autobusima koji često ovuda saobraćaju. Opasni udesi se događaju svake nedelje u ovoj magitrali, a ambulanta u varošici Ušće, koja se nalazi na polovini puta, nema ni reanomobil.

„Nema opasnijeg dela u Srbiji od ove deonice. Svake nedelje se desi po jedan strahoviti udes. A o onim lakšima, da ne pričam. Ne samo da je potrebno imati sanitetsko vozilo kao što je reanomobil koji je stigao u Kraljevo, već je neophodno uvesti urgentnu medicinu. Mišljenja sam da Ušće treba da dobije i Dom zdravlja. Ali nikada nismo dobili odgovor da li je to izvodljivo. Mi smo slepa mrlja na rožnjači oka“, kaže Dragoš Bojanić iz Ušća, koji je u nekoliko mandata bio odbornik u Skupštini Kraljeva.

PROČITAJTE JOŠ

Služba hitne pomoći u Kraljevu, dobila je ovih dana na poklon od ambasade SAD, reanomobil sa kompletnom medicinskom opremom u njemu. Reanomobil od opreme ima nosila, defibrilator koji spašava živote, aspirator koji je do sada bio retkost u donacijama, kardiolosku stolicu, koja je važna zbog transporta pacijenata i kod onih pacijenata koji ne mogu da leže, pneumatske udlage za traume i okovratnike.

Zato je ova donacija, ponovo aktuelizovala priču o tome da je na magistrali u Dolini Ibra, izuzetno opasnoj za vožnju, preko potrebno imati tzv. „pokretnu bolnicu“. Odavno postoji inicijativa da je na delu Ibarske magistrale, od Kraljeva do Raške, koja je jedna od najprometnijih saobraćajnica u Srbiji, preko je neophodno formiranje urgentne medicine. Ali, ne samo zbog čestih udesa, već zbog toga što od zdravstvene nege lekara koji rade u ambulanti u Ušću, zavisi skoro 7.000 ljudi, raštrkanih po selima.

Ali, nikada se nije odmaklo dalje od inicijative. „Pisali smo Zdravstvenom centru u Kraljevu i gradskim vlastima, da je veoma bitno da Ušće umesto ambulante, postane Dom zdravlja. Ali, nikada nismo dobili odgovore. Pojedini meštani su primorani da i više od 100 kilometara pređu, ne bi li došli do bolnice u Kraljevu. Za mnoge je to previše vremena, i ne bi preživeli“, priča Bojanić. Stanovnici ove varošice kažu da su imali u planu da pokrenu inicijativu da Ušće dobije Dom zdravlja sa hitnom službom. „Ušće je najudaljeniji deo Kraljeva. Sela su daleko, dislocirani smo od grada. Mnogi meštani kada im je potrebna lekarska pomoć, odmah kreću za Kraljevo jer dok se lekari iz Ušća pojave, oni mogu da stignu na pola puta do bolnice. Ako ne dobijemo odgovor, onda ćemo pokrenuti i potpisivanje peticije“, objašnjava jedan od meštana.

U području Ušća koje na pojedinim mestima ima i sedamdeset kilometara u prečniku, ne postoji celodnevno dežurstvo urgentne medicine. Ambulanta u Ušću pokriva područje od čak 400 kvadratnih kilometara, koje je uglavnom planinsko, i poređenja radi, to je kao trećina Kraljeva. Oprema koju poseduje ova ambulanta ne može da pomogne teško povređenim osobama, kojima je nekada svaki sekund dragocen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar