Foto:TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ nr

Na više desetina pitanja i tema građani nisu dobili odgovore, jer nadležne službe i funkcioneri ne odgovaraju Južnim vestima koje su pitanja prosledile, a da ćutanje ipak ne važi za sve objašnjava gradonačelnica Dragana Sotirovski. "Mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće", kaže Sotirovski i objašnjava da to važi pre svega za pisane medije i portale, a da će odgovore slati tamo gde se čuju. Ostale, gde je ubrojala Južne vesti, optužuje za manipulaciju.

Južne vesti se često suočavaju sa ćutanjem nadležnih na pitanja građana, ali je to postalo izraženo poslednjih meseci pa su ostala otvorena pitanja o brojnim temama – epidemiji i zdravlju ljudi, sakupljanju smeća na deponijama, krpljenju udarnih rupa, ali ćute i o kvalitetu vazduha u Nišu, javnom osvetljenju poverenom privatniku ili o tome ko je sve zaposlen u gradskoj kući.

Novinarka Južnih vesti je zato danas na događaju, gde je gradonačelnica pozvala medije na punkt za vakcinaciju, pitala Draganu Sotirovski zašto ni iz njenog Kabineta, ali ni od gradskih funkcionera i nadležnih službi nema odgovara na pitanja koje novinari ovog portala postavljaju u ime građana i da li je to uobičajena praksa za sve medije u Nišu.

„To nije uobičajena praksa, uobičajena praksa je za one medije koji naše odgovore zloupotrebljavaju, odnosno izvlače iz konteksta. Prenose pogrešno ono što je najvažnije, izvlačeći upravo iz konteksta i zbog toga što komentarišete u tekstovima, odnosno oni mediji koji komentarišu naše odgovore neće dobijati odgovore ubuduće“, navela je Sotirovski.

Iako kaže da to ne važi samo za Južne vesti, već za sve medije, osim za elektronske u kojima se čuje ono što izgovaraju i to ne može drugačije da se izmontira, nije pomenula na koje još konkretno medije se njihovo ćutanje odnosi.

Ali jeste priznala da to nije slučajno, već dogovoreno.

„Dakle, to pre svega važi za portale i za pisane medije, to smo odlučili i tako će ubuduće biti. Nadam se da ste me razumeli. Dakle, ako naše odgovore koje dobijate izvrćete i ono što smo mi vama poslali se ne slaže sa onim što vi objavljujete, izvlačite iz konteksta, to nije novinarstvo. To treba da vas nauče, da to nije novinarstvo“, objasnila je gradonačelnica.

Kao bivša novinarka, a sada najviša funkcionerka u gradu, Sotirovski je osim lekcije o tome šta je novinarstvo rekla i da je razlog što na pitanja ne odgovaraju taj da ne bi bili na sudu sa Južnim vestima.

„Zašto bi se između ostalog nalazili na sudu sa vama zbog takvih stvari. Možda i treba, ne samo vama nego medijima koji se time bave, manipulišu informacijama, pre svega prema građanstvu. Možda i treba neka sudska presuda odnosno sudski postupak, pa da, što bi se reklo, sve to što naplatimo damo u humanitarne svrhe“, navela je Sotirovski.

Objasnila je za kraj i kada novinari mogu da očekuju odgovore na pitanja koja postavljaju u ime građana.

„Onog trenutka, a to važi i sada za ovaj tekst, kada prestanete da, ne samo vi nego mediji uopšte, zato se obraćam svima u množini, manipulišete informacijama, da izvlačite iz konteksta i ono što je najvažnije da komentarišete odgovore u svojim tekstovima, dobićete odgovore kako valja“, zaključila je gradonačelnica.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare