Ivanka Popović Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

"Bez političkog delovanja da se ostvari održiva budućnost, mi je nećemo imati": to je poruka koju šalje odlazeća rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, a povodom rastućeg aktivizma građana kada su u pitanju ekološki problemi i teme u vezi sa očuvanjem životne sredine. U razgovoru za Nova.rs, ona ističe da je, kada je reč o projektu Jadar i delovanju kompanije Rio Tinto, potreban veoma ozbiljan pristup i vaganje između kratkoročnih i dugoročnih dobrobiti. 

„Mnogi članovi akademske zajednice su davali svoja mišljenja o ovom projektu na ovaj ili onaj način. Ja bih pre stavila naglasak na činjenicu da mi kao država moramo naći način da obezbedimo uslove održivog razvoja u našoj zemlji. Ti uslovi jasno definišu kakvu budućnost stvaramo. Moramo ostaviti našim potomcima uslove na zemlji koji su makar isti ili bolji nego oni u kojima smo mi živeli“, kaže Popović.

Ona navodi da je to princip koji pokriva sve aspekte – pravne, tehničke, ekološke i ekonomske,

„Moramo da činimo sve što je u okviru našeg znanja i mogućnosti da ne ugrozimo našu životnu sredinu i da obezbedimo uslove života na zemlji koji ne ugrožavaju generaciije koje dolaze. Ako se radii u skladu sa takvom filozofijom, mislim da se neće doneti pogrešna odluka. Ako se radi o kratkoričnim, partikularnim interesima, onda će posledice trpeti cela populacija, što ne bi bilo dobro“, konstatuje rektorka Popović.

Ona primećuje da u celom svetu postoje jaki poslovni interesi i da Srbija po tome ništa nije drugačija

„Ja verujem da je neophodno da dođe do vrlo ozbiljnog pristupa i sa gledavanja svih aspekata, da se vaga i dugoročno i kartkoročno šta je najbolje za dobrobit ove zemlje. Ako se to poštuje, onda mi imamo šansu da kao zemlja napredujemo. Ako to nije slučaj, postojače probelmi“ primećuje Popović koja je i profesorka na Tehnološko-metalurškom fakultetu.

Ona konstatuje da ako bilo šta može da pokrene ljude da se društveno angažuju, to su teme u vezi sa zaštitom životne sredine i očuvanjem našeg okruženja i prostora.

„To se ne tiče samo nas, nego se tiče svih mladih koji treba da sačuvaju svoje zdravlje i obezbede svoju budućnost“, kaže Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram