Foto:printscreen/facebook.com/suvoborskagreda ekološko udruženje

U selu Boljkovci, na 50 metara od centra mesta, u opštini Gornji Milanovac, preduzeće "DIS niskogradnja" iz Valjeva započelo je radove na kamenolomu koji ugrožava zdravlje i narušava mir meštana, kažu za Nova.rs iz pranjanskog udruženja "Suvoborska greda".

Osim prašine, kako navode naši sagovornci, koja se iz kamenoloma razleže na sve strane, brojni meštani se žale na detonacije od kojih se, kako sami kažu, trese celo selo, zbog čega su u strahu za kuće i okućnice, ali i za sopstvenu bezbednost.

Prisutna je i najezda zmija koje zbog detonacija beže iz zemlje i prirodnog staništa i pojavljuju se u naseljenom području Boljkovaca.

„Prema dokumentaciji do koje su Boljkovčani došli, kamenolom je otvoren bespravno, budući da nije izvršena prenamena zemljišta u građevinsko“, ističu.

Pitaju se po kom se osnovu, a bez potrebne papirologije i saglasnosti meštana, vrše radovi na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

Odgovor će, navode u udruženju, meštani Boljkovaca potražiti u ekološkoj, građevinskoj i poljoprivrednoj inspekciji, a „Suvoborska greda“ će nastojati da njihovu borbu učini vidljivijom.

„Nama, pak, ostaje nedoumica da li će po tom principu razne kompanije dobiti podršku lokalne vlasti i za podzemno istraživanje litijuma i bora bez potrebne dokumentacije i saglasnosti meštana, budući da ovo nije ni prvi, a verovatno ni poslednji primer samovolje milanovačkih vlastodržaca nauštrb životne sredine i prava građana“, zaključuju oni za naš portal.

Meštanin Boljkovca, Milivoje Nedeljković, kaže za naš portal da se radovi izvode na šezdesetak metara od sela.

„Oni su nadomak centra, u blizini crkve i groblja. Mi sada od prašine ne možemo da živimo, a zamislite kako će tek biti kada ugreje na leto“, rekao nam je Nedeljković.

On podseća, da je tu bio otvoren kamenolom prilikom izgradnje auto-puta, ali je zatvoren.

„Opet su došli, a radovi su tek na početku. Prema našim saznanjima kamen će eksploatisati i isporučivati u Vojvodini. Pakao kreće, a sa dolaskom toplijih dana biće još gore“, rekao nam je Nedeljković.

On je išao u opštinu da izvrši provere, a u katastru se zemljište vodi kao poljoprivredno.

„Na njemu se ne može otvoriti majdan. Proveravao sam da li je predat zahtev za prenamenu zemljišta, ali nije. To znači da ne smeju da nam prave pakao od života otvaranjem kamenoloma, a pri tom sve rade bespravno“, istakao je on. Nedeljković navodi da meštani ne mogu mirno da žive, a ukoliko njihovi apeli i zahtevi o zatvaranju majdana ne urode plodom, moraće da prave proteste sa aktivistima ekoloških udruženja.

Sa druge strane, odgovorno lice iz preduzeća „DIS niskogradnja“, Milan Trivić kaže za naš portal da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

„Ja se ovim poslom bavim više decenija. Tačno je da smo imali pritužbe meštana, ali imamo svu neophodnu papirologiju. To je rudarski objekat – po Zakonu o geološkim istraživanjima i rudarstvu“, kaže Trivić. On dalje navodi da je privrednik četrdeset godina.

„Ne mogu ja da pričam sa seljacima koji imaju tri ipo razreda škole. Meni ne smetaju njihove pojedinačne žalbe. Svaka eksploatacija mora da se uradi po propisu, odnosno Zakonu o rudarstvu. Zapravo, kamenolomi ne postoje, već je to površinski kop tehničkog kamena“, zaključio je Trivić.

BONUS VIDEO – Kamenolom selo Banja

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar