Foto: Shutterstock

Vakcinu protiv HPV koja je u Srbiji besplatna za osobe od devet do 19 godina starosti, ne mogu da prime o trošku RFZO deca vojnih osiguranika. Doktorka Ivana Begović Lazarević iz jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da su upoznati sa tim problemom. "Obraćali su nam se roditelji sa pitanjem, prosledili smo kolegama iz Batuta, oni su dalje RFZO, mi za sada nemamo povratnu informaciju da li će se taj problem rešiti, ali smo upoznati sa situacijom", kaže ona.

U Srbiji je vakcina protiv HP virusa besplatna za svu decu do 19 godina starosti. Međutim, deca vojnih osiguranika ne mogu da dobiju vakcinu o trošku RFZO kao i sva ostala, piše N1.

Prema poslednjim informacijama kojima se raspolaže, više od 20.000 devojčica i dečaka o trošku države uzrasta između devet i 19 godina je primilo HPV vakcinu.

Doktorka Ivana Begović Lazarević iz jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da su upoznati sa problemom da deca čiji roditelji rade pri vojsci ne mogu da prime vakcinu, iako ispunjavaju kriterijum što se tiče uzrasta.

„Obraćali su nam se roditelji sa pitanjem, prosledili smo kolegama iz Batuta, oni su dalje RFZO, mi za sada nemamo povratnu informaciju da li će se taj problem rešiti, ali smo upoznati sa situacijom“, kaže ona.

Vakcina protiv HPV je prema globalnom savetodavnom odborzu jedna od najbezbednijih vakcina.

„Karcinom grlića materice je jedini koji se može prevenirati vakcinom, takođe ona štiti od drugih malignih promena koje mogu da budu izazvane HPV, veliki je benefit vakcine. Od juna prošle godine vakcina je dostupna i našoj deci i omladini, preporučena je za vakcinaciju i dečaka i devojčica. I muški pol može dobiti kako benigne promene na grkljanu, bradavice ili kondilome, isto mogu dobiti i karcinome i na grkljanu i zadnjem zidu ždrela, na penisu, delu debelog creva. Vakcina je dobra i preporučena“, kaže ona.

Mnogo više je vakcinisano mladih ženskog pola.

„Pomocija vakcinacije, rad na zdravstvenom prosvećivanju i roditelja i zdravstvenih radnika je ono na čemu treba da radimo u narednom periodu. Na teritoriji našeg grada se svake nedelje da od 100 do 150 prvih doza vakcine, imamo kontinuitet, ali u svakom slučaju zdravstveno prosvećivanje, promocija vakcinacije u školama, zdravstvu treba da prati da bismo imali veće interesovanje“, kaže ona.

Šta sa starijima koji su zainteresovani?

Prema rečima doktorke Begović Lazarević, po uputstvu proizvođača, vakcina je namenjena uzrastu do 26 godina.

„Klinička ispitivanja su rađena do tog uzrasta. Mogu se vakcinisati i stariji, ali se benefiti of vakcine procenjuju u odnosu na broj partnera sa kojima su te osobe došle u kontakt. U zavisnosti od partnera je i rizik sa koliko je tipova HPV osoba mogla da dođe u kontakt. I imuni odgovor je na vakcinu intenzivniji kod mlađe dece, nego kod starijih, to su studije pokazale“, kaže.

Kako je rekla, od pacijenata koji su kupovali vakcinu su dobili informaciju da je dostupna u pojedinim apotekama.

„Jedna doza je od 14 do 16 hiljada dinara, treba da se primi u tri doze, to nije baš mali izdatak. Treba da se informišu gde u privatnom sektoru ta vakcina može da bude aplikovana, jer državni sektor ne daje vakcine koje su kupljene“, kaže ona, prenosi N1. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar