Dr Bajec o HPV infekciji, lečenju i vakcinaciju protiv ovog virusa

Emisije 04. sep. 202108:26 > 11:39
Podeli:
Printscreen/Nova S

Doktorka Katarina Bajec govorila je u emisiji "Probudi se" o HPV infekciji, njenim uzrocima, ali i vakcinaciji protiv ovog virusa.

Bajec je u emisiji „Probudi se“ rekla da HPV infekcija predstavlja infekciju humanimpapiloma virusom, koja čini jednu široku grupu virusa.

„Najveći deo ljudi tokom svog života kada započne sa seksualnom aktivnošću dođe u kontakt sa virusom. Kod određenog dela žena biće asimptomatski, pa žena i neće primetiti nikakve simptome, a kod određenih žena može da dovede i do raka grlića materica“, rekla je doktorka Bajec.

Ona je istakla da je prva i osnovna zaštita jeste redovan ginekološki pregled.

„On mora da sadrži kolposkopiju i papa test. HPV infekcija je učestalija kod onih koji imaju nezaštićen odnose. Muškarci mogu da budu nosioci HPV virusa. Ono što je dostupno već preko 10 godina u svetu jeste HPV vakcina. Ona je najefikasnija kada se primenjuje kod devojčica koje još uvek nisu ušle u seksualne odnose. Ona ima efekat i kod adolescenata, pa je do 26 godina negde granica gde se primenjuje vakcina“, istakla je doktorka i dodala da se vakcinišu i dečaci.

Doktorka je naglasila da je ova vakcina neophodna, ali da je veoma skupa te da njena cena ide i do 200 evra.

„Kod nas prevencija nije adekvatna, žene ne idu na ginekološki pregled, a vakcina nije dostupno. Treba reći da neko ko i primi ovu vakcinu, ne znači da ne treba da ide na redovne preglede. Poenta je da se vakcinacijom obuhvati i zaštita od drugih sojeva koji mogu da dovedu do nastanka karcinoma. Ništa ne može da zameni redovne preglede.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar