Foto:shutterstock

Sva deca u Srbiji, uzrasta od devet do 19 godina, uskoro će moći da prime besplatnu vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), najavila je nedavno direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Nadležni najavljuju da će prve vakcine protiv HPV-a stići do marta naredne godine, što će moći da spreči širenje karcinoma grlića materice, koji prema rečima lekara, u našoj zemlji već ima karakteristike epidemije.

„Od velike je važnosti da ova vakcina što pre stigne u domove zdravlja i počne da se daje devojčicama, ali i dečacima, jer je infekcija HPV kod nas dobila epidemijske razmere. Vakcinacija protiv HPV-a je izuzetno važna u prevenciji pojave infekcije humanih paplioma virusa na koži i na sluzokoži grlića i vagine, a odgovorna je za pojavu karcinoma grlića materice. Uskoro ćemo, nadam se, dobiti priliku da se sa masovnom vakcinacijom u dečjem uzrastu spreči širenje ove infekcije u adolescenciji i reproduktivnom periodu“, kaže za Novu prim. dr Ilijana Mažibrada. specijalista dečje onkologije.

Priliku da dobiju besplatnu vakcinu imala su deca u Nov

O HPV infekciji i neophodnoj vakcini, više puta je govorila publicistkinja i aktivistkinja iz Šapca Marija Ratković, koja je i sama prošla kroz borbu sa rakom grlića materice.

“Potrebna je samo politička volja da bi se uvela besplatna vakcina protiv HPV-a. Osim Novog Sada, i grad Šabac je doneo odluku o finansiranju vakcina. Program za vakcinaciju protiv HPV-a je spreman još od 2009. godine, ali je sve usporeno zbog pandemije koronavirusa“ objašnjava Marija za Novu.

Vakcinacija koja spašava od raka grlića materice predstavlja pitanje koje je iznad dnevne politike, naglašava ona.

„Prvi rezultati ove vakcine vide se tek posle pet godina. Međutim dovoljan pokazatelj efikasnosti je to što vidimo da kako koja država uvede program besplatne vakcinacije protiv HPV-a, drastično se smanji broj umrlih i obolelih od raka grlića materice. Makedonija je još 2009. uvela ovu vakcinu kao obaveznu, u Mađarskoj je takođe besplatna, kao i u Hrvatskoj još od 2015. Samo u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, još nije uvedena ova vakcina kao besplatna i lako dostupna“, kaže Marija.

Vakcina protiv HPV-a nije obavezna, a preporuka je da žene vakcinu prime najkasnije do 45. godine.

Podsetimo, Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, je prošle nedelje izjavila da će o trošku države svi dečaci i devojčice uzrasta od devet do 19 godina moći da prime vakcinu, koja prouzrokuje maligni karcinom grlića materice kod žena i penisa kod muškaraca.

“Iako je mnogo češći karcinom materice izazvan HPV infekcijom, ipak se i kod muškaraca može razviti rak penisa često u starijoj životnoj dobi. O trošku države mogu da se vakcinišu deca uzrasta od devet do 19 godina, ali je najidealniji period od 12 do 14 godina“, objasnila je direktorka RFZO.

Kaže da su, ukoliko se u tom uzrastu primi vakcina, rezultati odlični, posebno pod uslovom da nije došlo do prvog seksualnog odnosa.

Primanjem ove vakcine, poručila je Škodrić, sprečava se jedan od najčešćih maligniteta u ginekologiji i urologiji.

„Vakcina se, do četrnaeste godine dobija u dve doze, a nakon četrnaeste u tri doze. Prva nulta doza, druga nakon dva meseca, a treća doza za uzrast preko 14 godina nakon šest meseci“, istakla je ona.

Edukacija roditelja i dece o seksualno prenosivim bolestima

Potrebno je raditi na podizanju svesti kod dece i roditelja kada su u pitanju prvenstveno seksualno prenosive bolesti kao što je HPV.

„O ovome bi trebalo mnogo više da se priča, kako sa mladima tako i sa njihovim roditeljima jer moraju da imaju mnogo više informacija o HPV infekciji i razvoju malignih tumora. Konkretno ovaj virus se prenosi isključivo seksualnim putem, a prenosioci su i muškarci i žene, iako postoji mišljenje da prenose samo muškarci. Takođe, maligni tumor mogu da dobiju i muškarci i žene“, rekla je Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gošća Marija Ratković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar