Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Maršom „Besmrtnog puka“ i polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša i sovjetskim vojnicima nastradalim u Nišu novembra 1944. godine u Nišu je obeležen Dan pobede.

Vence i cveće na spomenik položili su predstavnici grada Niša i niških gradskih opština, Nišavskog okruga, vojske, policije, Rusko-srpskog humaitarnog centra, vojni veterani, motoristi, članovi različitih organizacija i udruženja.

Kolonu su predvodili motoristi i građani, među kojima i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, sa velikim transparentom „Besmrtni puk Niš“.
Učesnici skupa nosili su fotogafije predaka nastradalih u Prvom i Drugom svetskom, ali i fotografije svojih prijatelja i rodjaka nastradalih u ratovima na prostoru nekadašnje Jugoslavije i tokom NATO agresije.

U koloni je bilo više stotina gradjana, a mnogi od njih nosili su srpske i ruske zastave, kao i nekoliko ruskih zastava sa latiničnim slovom „Z“.
Član organizacionog odbora, narodni poslanik Srpske napredne stranke Miloš Bandjur podsetio je da su gradjani Niša i prethodnih godina, sve do 2019. godine Dan pobede obeležavali maršom „Besmrtnog puka“.

„Obeležavanje Dana pobede posebno je važno sada kada postoje pokušaji da se istorija prekroji i ne samo da se prekroji već da se gleda kroz negativ, a to znači da se oni koji su bili zločinci da se prikažu kao žrtve, a da oni koji su bili oslobodioci, da se prikažu kao dželati“, izjavio je Bandjur.

On je kazao da mi pamtimo istoriju onakvu kakva jeste i zato redovno obležavamo Dan pobede.

„Znamo da su Sovjetski savez i njegovi narodi, kao i naš narod dali odlučujući doprinos pobedi nad nacizmom. Tu su i zapadni saveznici, ali je njihova volja da li žele ili ne da proslavljaju ovaj dan ili Dan Evrope“, izjavio je Bandjur.

Skup je završen polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar