Foto:Promo

Izvođači Bora Dugić i Balkubano promenili su tekst pesme “Svadba velika”, koja je prijavljena na festival Beovizija 2020, dan pošto je Autonomni ženski centar (AŽC) zatražio od Radiotelevizije Srbije da kao organizator pesmu izbaci iz takmičenja i povuče je sa svojih platformi, jer promoviše nasilje nad ženama.

Tekst sporne pesme, pre promene, glasio je:

“Poneo sam bombu, poneo sam draga, jer te ludo volim… došao sa kumom, došao i sa bratom, da te zaprosim tu pred tvojim tatom, ako kažeš ne razneću ja sve. Poneo sam bombu da pokažem svima, ne sme niko drugi, ne sme da te ima, poneo sam bombu najveću na svetu, da raznesem sebe i celu planetu, čik mi reci ne, eksplodiraće”.

Autonomni ženski centar ocenio je kao nedopustivo davanje javnog prostora i promocije pesmi čiji tekst eksplicitno poziva na ubistvo žene koja je rekla “ne”, koji promoviše ideju da žena treba da bude “moja ili ničija”, te lažno navodi da situacija iz pesme opisuje osećanje ljubavi.

Iz RTS-a su saopštili da shvataju “ozbiljnost pogrešne poruke koju bi tekst pesme mogao da pošalje” i da će u dogovoru sa autorima tekst pesme biti promenjen.

“Autori teksta, prizivajući šaljivi ton kompozicije, ipak nisu pronašli adekvatan autorski izraz, te se zbog toga izvinjavaju, naglašavajući da im to nije bila namera”, poručili su iz RTS i naveli da čvrsto stoji na strani borbe protiv nasilja nad ženama.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dan kasnije na platformi RTS-a osvanula je nova verzija pesme sa sledećim tekstom:

“Poneo sam burmu, blistavu i lepu da zaprosim tebe najlepšu na svetu, došao sa kumom došao i sa bratom, da te zaprosim tu pred tvojim tatom, ako kažeš ne ako kažeš ne, srce boleće, ako kažeš da ako kažeš da, svadba velika, poneo sam burmu, dijamant je pravi, kad ga pogledaš vrti se u glavi, tvoje oči plave tvoje usne vrele, da ih poljubim samo to bi htele”.

Sanja Pavlović iz AŽC ocenjuje da je dobro što je promenjena poruka koju je tekst slao i da je dobro što je reakcija bila brza. Međutim, ističe da je novi tekst i dalje u patrijarhalnom obrascu, pošto je on prosi devojku od njenog oca, ali je svakako bolji od prethodne verzije. 

Takođe podseća da sporna pesma nije usamljen slučaj, niti je RTS jedini prostor gde se mogu naći poruke koje tolerišu nasilje nad ženama.  

beovizija
Radio-televizija Srbije / Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Slične sadržaje imate i kod nekih drugih emitera, možda kod nekih i više nego na RTS. Takve poruke postoje i u drugim segmentima društva, bukvalno od udžbenika do reklama. Sve je to deo iste kulture u javnom prostoru koja određuje gde je ženi mesto i ako ona ne odgovori na potrebe muškarca, ne zaslužuje da postoji, niti da bude samostalni deo društva”, objašnjava Sanja Pavlović.

Predstavnica AŽC misli da je u svakom slučaju dobro što je kao prvi korak prihvaćeno da je napravljena greška, ali ističe da bi bilo dobro da je postojao i drugi korak, odnosno određena vrsta sankcije, što u ovom slučaju ne može da se očekuje.

“Nadamo se da će ovo biti opomena drugima da to ne rade, a ako se to desi, nadamo se reakciji šireg fronta i to pre svega sa institucionalnog nivoa” zaključuje Pavlović.