Foto: Ne davimo Beograd

 Inicijativa Ne davimo Beograd je danas objavila da beogradska vlast planira da park na Slaviji pretvori u gradilište.

U saopštenju je preneto da je na javnom uvidu plan za „Mitićevu rupu“ – kvart između Beogradske ulice, Kralja Milana, Njegoševe i iza zgrada u Svetozara Markovića.

Dodaje si da će tu, umesto sadašnjeg parka, biti osmospratni objekat sa više od 6.000 kvadratnih metara za komercijalne delatnosti, i s više od 3.000 kvadratnih metar stambenog prostora.

Foto: Ne davimo Beograd

„To rešenje doneće još veće zagađenje i gužve u tom delu grada, upozorila je Inicijativa Ne davimo Beograd i pozvala građane da se pridruže i pomognu borbu protiv tog plana. Poslednji vek istorije tog neobično nazvanog mesta na kojem je davno bila popularna kafana, počinje time što je trgovac Vlada Mitić, jedan od bogatijih ljudi u Beogradu, kupio 1930-ih godina to zemljište na Slaviji da bi izgradio najveću robnu kuću na Balkanu, ali plan je omeo Drugi svetski rat. Posle rata vlasti su plac konfiskovale i on je sve do 1980-ih godina, iako na rubu strogog centra Beograda, bio samo ograđen i sasvim zapušten“ navodi se u saopštenju o i dodaje:

Foto: Ne davimo Beograd

„Čak je deo godine pod vodom bio njegov donji deo gde je bila iskopana rupa za temelje Mitićeve robne kuće – otuda ‘Mitićeva rupa’, a na ravnijem, gornjem delu placa bio je parking.

Tek 2000. godine čitav plac je očišćen i poravnat i uređen je „privremeni park“ – dok se ne utvrdi šta bi tu moglo biti, mada je još tada na tom mestu planirana izgradnja „trgovačkog centra izraelskih investitora“, ali i taj projekat je propao“.

Na prostoru „Mitićeve rupe“ je od 1946. do 1980. godine bilo u planu čak 26 različitih projekata, ali nijedan nije realizovan, a 1990-ih godina plac je kupila tadašnja privatna Dafiment banka koja je planirala da tu napravi šoping centar, ali ni od toga nije bilo ništa, a banka je propala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar