Foto: Anđela Kovljenić/Promo

Danas je Svetski dan pčela, a to je prilika da podsetimo ovih bića koja su zaslužna za čak 70 odsto hrane koju koristimo. Možda ste mislili da je život u gradu prepreka za uzgajanje pčela i pravljenje meda, ali varate se. I Beograd ide ka tome da dobije svoj novi brend - med čiji kvalitet je u skladu sa standardima Evropske unije.

„Pčele su najveći oprašivači biljaka kojima se čovek hrani. Bez pčela mi ne bismo imali 70-80 odsto hrane koju koristimo“, tako nam Milan Peljević iz Nove iskre objašnjava značaj ovih bića.

Verovali ili ne, pčele su zbog pesticida i insekticida počele da beže u grad. Bez obzira na zagađenost vazduha, ovde im je, čini se, bezbednije.

„Pčele su veliki prečišćivači. Na Univerzitetu u Beogradu je testiran beogradski med i on je po standardima za izvoz u EU“, kaže Peljević i dodaje da bogatsvo i karakteristike meda iz naše prestonice vodi ka tome da uskoro dobijemo novi brend „Beogradski med“.

Zanimljiv je podatak da svoj medeni brend ima i Bruklin u Njujorku. London i Pariz, takođe, postaju prepoznatljivi po medu, a košnice se nalaze i na krovovima Evropskog parlamenta u Briselu i Bundestaga u Berlinu.

Peljević  navodi da u Beogardu postoji više mesta za uzgajanje pčela i savršen med, a izdavaju se obale Save i Dunava. Prednjači Veliko ratno ostvo, a pogodne su i Zvezdarska šuma i Košutnjak.

Naš sagovornik podseća  i da onaj ko u Beogradu želi da postavi košnicu, mora da vodi računa o tome da ona ne bude postavljena na 25 metara od prozora, kao i da mora da bude udaljena 500 metara od škole ili obdaništa.

Ukoliko imate dovoljno prostora i volje, ostalo je na vama.

Foto: Anđela Kovljenić/Promo

Oni koji žele da se ozbiljnije bave pčelarstvom sve dodatne informacije i pomoć mogu da potraže od kreativnog haba Nova iskra i ekološke organizacije Ekonaut. 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)