Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U naselju Ledine, tačno između Bežanijske kose i Surčina, svakoga dana, na svakih sat vremena, prolazi kamion sa cisternom. Jer kanalizacije – nema.

Beograđani koji žive u ovom delu grada imaju problem sa kanalizacijom. Možda je bolje reći – problem sa nepostojanjem kanalizacije.

Kako naglašavaju građani, neprijatan miris je često nepodnošljiv, a kamioni koji prazne jame dolaze na svakih sat vremena.

„Nije normalno da u 21. veku pričamo o tome da nemamo kanalizaciju, kao da je to ne znam kakva stvar“, rekao je stanar ovog naselja za portal Nova.rs.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sve je više građana koji dolaze da žive u ovom delu grada – a ništa se ne menja na bolje. Prema rečima stanara, do skoro je bila planirala i gradnja osmospratnice, najveće zgrade u kraju, koja je obustavljena. Ukoliko do nastavka gradnje dođe, niko od stanara ne zna kako bi problem fekalija bio regulisan.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Osim toga, ne znaju ni kome da se obrate.

„Zar svaki pojedinac u ovoj državi treba da se obraća nekome da bi rešio problem koji ima, šta je ovde posao države?“, zapitao se stanar, dodavši da bi bilo najlogičnije da neko iz uprave grada Beograda ponudi rešenje za njihov problem.

„Vi novinari ste nama, običnim ljudima, poslednja nada“, poručio nam je naš sagovornik za kraj.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećamo, nisu samo periferije grada izložene ovom problemu, pogođen je i centar grada. Kako je dr Dragana Đorđević iz Instituta za hemiju ranije rekla za naš portal, prema informacijama kojima ona raspolaže, čitava Ulica kneza Miloša i deo Senjaka nemaju pokrivenost kanalizacionom mrežom. „Pet ili šest ispusta Beograd ima direktno u Savu ili Dunav, a tri su u okolini Beograda na vodi“, objasnila je Đorđević, začudivši se što se tamo gradi „čitav jedan grad, a ne rešavaju fekalne kanalizacije“.

Složio se i arhitekta Dragoljub Bakić.

„Beograd na vod proizvodi fekalije koje sipa na 10 metara odatle u Savu. Fekalne, otpadne vode iz celog Beograda se ulivaju u Savu i Dunav. 126 direktnih otvorenih cevi se izliva u Savu i 136 u Dunav. Na to treba dodati desetine hiljada septičkih jama u Beogradu koje se takođe cisternama izlivaju u Dunav“, objasnio je.

Dok investitori grade višespratnice na svakom koraku, ne razmišljajući o infrastrukturi, građani Ledina za svoj problem ne vide rešenje, jer, kako kažu, ne znaju ni kome da se obrate.


BONUS VIDEO Fekalije kod Beograda na vodi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare