Kosmaj, bazen Tašmajdan, Ada Medjica, Ada Međica, Ada Ciganlija, Avala, vrućine, vrućina, leto
Foto: Vesna Lalić/Filip Krainčanić/Dragan Mujan/Nova.rs/Shutterstock

Građani spas od vreline gradskog asfalta i ove žege mogu naći na brojnim beogradskim kupalištima, izletištima, ali i planinama i prestoničkim "zelenim rajevima", a mi vam donosimo spisak idealnih lokacija za ove tropske dane.

Tropske vrućine su nam se ponovo vratile, a temperatura bi u nekim delovima Srbije mogla da dostigne i 40 stepeni. Dok Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava da je vreme vrlo opasno i izdao crveni meteoalarm, građani spas od ovakih vrućina proed obala reke u Beogradu, mogu naći i na drugim lokacijama.

Ukoliko ste ljubitelji kupanja i to vidite kao izlaz iz „pakla od vremena“, na raspolaganju su vam jezera, reke, ali i bazeni.

Ada Ciganlija, često nazivana i „beogradsko more, najpoznatije je kupalište i izletište u Beogradu, gde najveći broj sugrađana nalazi spas od gradskih vrućina. Pored jezera, gde ljudi mogu da se okupaju i rashlade, oni koji vole prirodu mogu da odu i u šumski deo Ade Ciganlije i uživaju u miru od gradske buke, a ono što posebno ističe Adu Ciganliju kao top destinaciju u Beogradu jesu i brojni sadržaji koje nudi.

Ovo ostrvo obiluje brojnim kafićima, ali i biciklističkim stazama i parkovima.

Kod Bloka 45 na Novom Beogradu, odnosno preko puta tog novobeogradskog bloka, nalazi se prava zelena oaza u Beogradu – Ada Međica. Do ovog beogradskog ostrva sugrađani mogu da dođu i čamcima koji se naplaćuje, a na njemu ima i nekoliko ugostiteljskih objekata.

Ada Međica. Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upravo je prizor netaknute priroda ono što najviše privlači sugrađene da dodđu u ovaj „zeleni raj“ u Beogradu.

Nakon Ade Ciganlije jedno od najpopularnijih kupališta u Beogradu je i peščana plaža Lido. Ova plaža nalazi se na „plućima Beograda“, Velikom ratnom ostrvu, a do nje se dolazi od keja u zemunu preko pontonskog mosta, koji svake godine pripadnici Vojske Srbije postave za sugrađane.

Lido, pontonski most, ponton
Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA

Iako voda nije baš čista, ovde ipak veliki broj beograđana pronalazi spas, a pored ove plaže sugrđani mogu da uđu i u šumu i udišu vazduh za kakvim mnogi Beograđani žude. Inače, ovo ostrvo je zakonski zaštićeno područje.

U beogradskoj opštini Barajevo, nalazi se jedno lepo i čisto jezero – Duboki potok, i to samo dva kilometara od centra Barajeva. Mnoge plivače ovde privlači šljunkovita plaža, kao i čista voda.

Na zapadnom „špicu“ ostrva Forkontumac, koji je udaljen 12 kilometara od centra Beograda, nalazi se jedno od popularnijih izletišta – vikend naselje Bela stena. Mnogi Beograđani i Pančevci ovde pronalaze svoj spas od vrućina i gradske žege.

Na ovom ostrvu se nalazi i plaža, a samo ostrvo je pokriveno šumom i livadama. Inače, do ovog ostrva postoji i prevoz čamcima iz Pančeva i sela Višnjice.

Nešto dalje od Beograda, u Grockoj, Beograđanima je na raspolaganju i šumovita Gročanska ada, dugačka oko 3 kilometara, a široka oko 500 metara, može biti prava poslastica za ljubitelje prirode. Naime, ova ada na Dunavu je dom mnogim divljim životinjama, ali i retkim pticama.

Nešto dalje od Beograda, na ulazu u sam Obrenovac nalazi se Zabran. Ovo kupalište i izletište se prostire na ušću reke Kolubare u Savu, a pored uređenog kupališta, na raspolaganju posetiocima je i staza za bicikle i trčanje.

Ako ste više ljubitelji bazena ili u želji da spas nađete u samom gradu na raspolaganju su vam i bazeni.

Bazeni u Beogradu sa radom su počeli od 18. juna, tokom letnjeg raspusta osnovcima i srednjoškolcima je jednom nedeljno omogućen besplatan ulaz uz đačku knjižicu. Cena karte za dnevno kupanje se kreće oko 400-450 dinara, a popodnevna kupanja od 17 do 19 na pojedinim beogradskim bazenima je oko 250.

Sugrađani bazene imaju u sprotskim centrima Novi Beograd, Vračar, Voždovac, SRC „Tašmajdan“, SC „Olimp – Zvezdara“, SRC „Milan Gale Muškatirović“, ali i na drugim lokacijama u gradu. Inače, među lepše beogradske bezene je i onaj na Košutnjaku, u okviru Zavoda za sport i medicinu.

Bazen Tasmajdan
Bazen Tašmajdan Foto:BETAPHOTO/SRC „Tasmajdan“

Ako ste umesto kupanja više za neke „zelene“ avanture, i ovde Beograd nije kratkih rukava. Naime, širom teritorije Grada Beograda nalaze se mnoge zelene oaze i izletišta.

Krenimo od one najpoznatije, a to je svakako planina Avala, koja je idealna za vrele letnje dane, posebno savršeno mesto za izlet. Avala nudi i brojne sadržaje kao što su Avalski toranj, koji na vrhu ima i kafić, ali i staze za šetnju i trčanje.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U okolini Mladenovca, nalazi se planina Kosmaj, poslednjih godina sve popularnija destinacija. Pored šume, posetiocci mogu da se popnu na vrh Mali Vis gde se nalazi poznati Spomenik borcima Kosmajskog odreda, ali i da obiđu manastire Tresije i Pavlovac. Na ovoj srpskoj planini nalazi se i pivara „Kabinet“, u kojem posetioce mogu da uživaju u pogledu, ali i probaju izvrsnu hranu.

Kosmaj
Kosmaj Foto: Shutterstock

Još jedna idealna lokacija za letnje dane je i Bojčinska šuma, zaštićeno prirodno dobro koje se nalazi u gradskoj opštini Surčin. Osim što ima prelepu prirodu, ova šuma je i dom za ogorman broj vrsta ptica.

Do ovog mesta je moguće doći i GSP-om od Bloka 45, a pored ugostiteljskih objekata, tamo ima i konjički klub.

Još jedna lepa beogradska zelena oaza je i Lipovačka šuma kod Velike Moštanice i Sremčice. U ovom predivnom šumskom predelu je moguće naići na razne životinje, a onima koji se odluče za ovu lokaciju na raspolaganju je staza za šetnju i trčanje, a u Lipovoci ima i konjički klub.

Inače, u samoj šumi nema ugostiteljsih objekata, ali je najviše takvih objekata uz Ibarasku magistralu.

Bonus video: Anketa  – kako izdržavate vrućine?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar