Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U Beogradu se danas nastavlja akcija suzbijanja komaraca, koja će trajati i sutra. JKP "Gradska čistoća" apelovala je na sve sugrađane da obezbede nesmetan rad ekipama koje zaprašuju, imajući u vidu da je nedavno bio incident kada je napadnuta ekipa tog preduzeća prilikom zaprašivanja letnjih napasti.

Svakog leto ljudima donosi nove probleme sa letnjim dosadama – komarcima. Često njihov roj može da vam upropasti večernju šetnju pored reke ili dok u bašti kafića provodite vreme sa prijateljima i sve pretvori u pravu noćnu moru.

Ovih letnjih krvopija ima u gotovo svakom delu Beograda, a ponajviše blizu vodenih površina, poput obala Save i Dunava, ali i letnjih kupališta poput Ade Ciganlije. Naselja i opštine koje se posebno nalaze na njihovom udaru su Novi Beograd, posebno blokovi, ili Borča. Pored vode, omiljena stecišta komaraca su velike zelene površine, poput Zvezdarske šume, Košutnjaka, Avale i sllično.

Pročitajte i ovo

Rešenje za ovaj stalni problem tokom leta je u zaprašivanju sa zemlje, ali i vazduha. Naime, u Beogradu je proces zaprašivanja letnjih napasti već počeo.

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ sprovodiće danas tretman suzbijanja komaraca sa zemlje u periodu od 19.00 do 24.00 časa i obuhvatiće lokacije Ada Huja, Višnjica do Bele stene, Slanci, Veliko selo, groblje Lešće, Grocka, Brestovik, Vinča, Ritopek, Pinosava, Zuce, Beli Potok, Avala, Šuplja Stena, Trešnja, Ralja, Zaklopača, Vrčin, Grocka obala i Gročanska ada, Kaluđerica 1, Kaluđerica 2, Kaluđerica 3, Kaluđerica 4, Kaluđerica 5, Kaluđerica 6, Leštane 1, Leštane 2, Leštane 3, Mali Mokri Lug 3, Boleč 1, Boleč 2, Vinča 1, Vinča 2, Grocka 1 i Grocka 2.

Naime, sa akcijom suzbijanja odraslih komaraca nastavlja se i sutra u periodu od 19.00 do 24.00 sata i to na području opštine Obrenovac i obuhvatiće lokacije Zabran, Konatice, Poljane, Mala Moštanica, Dren, Ušće, Veliko Polje, Urovci, Krtinska, Mladost, Zabrežje, Ratari, Zvečka, Stubline, Draževac, Mislođin, Barič, Jasenak, Baljevac, Piroman, Brovič, Trstenica, Grabovac, Vukičevica, Ljubinić, Orašac, Grad 1, Belo polje, Dudovi, Rvati i Grad 3.

Preparat koji se koristi za suzbijanje komaraca je bezbedan po zdravlje ljudi i životinja, pa sugrađani samim tim ne treba da strahuju, već ukoliko im smeta miris preparata, savet je da se udalje od mesta gde se tretman sprovodi i da zatvore prozore. Ovaj preparat je registrovan od strane Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

„Gradska čistoća“ je apelovala na sve sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja komaraca omoguće nesmetan rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcija.

Inače, osim što su komarci zaista dosadni, oni često mogu da budu i potencijalno opasni, pa tako neke vrste komaraca mogu da prenose virus Zapadnog Nila.

Podsetimo, početkom juna je u Sremčici bila napadnuta ekipa koja je zaprašivala komarce. Sve se desilo u ulici Mila Kovačevića, kada je nepoznati napadač zaustavio službeno vozilo, a zatim udarao po njemu i vređao i pretio zaposlenima, a onda je pokušao da u vozilo uđe kroz prozor. Zbog svega je reagovala policija.

Iz tog preduzeća ranije su naveli nakon tog incidenta da su „pojedini građani navodno uplašeni za svoje zdravlje i da neosnovano smatraju da bi zaprašivanje komaraca moglo negativno da utiče na zdravlje“ i apelovajući na sve da se radi o registrovanom aparatu koji nije štetan za ljude.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare