Bajec: Komarci prenose virus Zapadnog Nila, ali ne i koronu

Zdravlje 18. jul. 202008:54 > 10:18
Podeli:
Dr Katarina Bajec Foto: NOVA S

Komarci nas mogu zaraziti virusom Zapadnog Nila, ali ne postoji nikakva mogućnost da prenesu koronu, rekla je doktorka Katarina Bajec u "Probudi se" na Novoj S.

Najezda komaraca u Beogradu poslednjih nekoliko nedelje zabrinula je mnoge građane. Što zbog registrovanih komaraca zaraženih viusom Zapadnog Nila, što zbog brojnih polemika oko toga da li mogu preneti i virus korone. Bajec kaže da je to nemoguće.

„Bilo je polemika o tome da li komarci mogu da prenesu kovid i odgovor je da ne mogu. Početkom juna Italijanska agencija za javno zdravlje radila je studiju o tome i ona je dokazala da komarci ne mogu biti prenosnici korone. Ovaj virus ne može da preživi u komarcu, to nije njegovo prirodno stanište i nemoguće je da preživi enzime koje luče ovi insekti. Saglasna je i Svetska zdravstvena organizacija“, objasnila je Bajec.

Govoreći o groznici Zapadnog Nila, Bajec je istakla da treba obratiti pažnju, jer postoji mogućnost da se simptomi pomešaju sa kovidom.
„Potvrđeno je da su registrovani komarci prenosnici ovog virusa u nekoliko beogradskih opština i treba da vodimo računa. Svi smo skoncentrisani na koronu, ali ne mora svaka temperatura da znači kovid. Groznica Zapadnog Nila u 80 odsto slučajeva prolazi asimptomatski, ali recimo u svakom petom slučaju može da dođe do temperture, kao i do nekih tegobe koje navode ljudi sa kovidom. Ova groznica može da se komplikuje širenjem infekcije na centralni nervni sistem, a u retkom broju slučajeva može se i fatalno završiti“, navodi Bajec.

Govoreći o najboljem načinu zaštite, doktorka je preporučila sprejevi i mazalice protiv komaraca, koji imaju specifični miris koji ih odbija.
„Prilagođena garderoba, dugi rukavi i nogavice, da što manje koža bude izložena. Izbegavati zoru i sumrak i malo više pomoći države da se unište larve. Ono što se sigurno zna jeste da komarce teraju limun, nana i lavanda. Privlači ih vanila i luk, a što se tiče narodskih lekova, ne može da škodi. Nekad imaju placebo efekta, u smislu da sebe ubedimo da nam je lakše.

Bajec je otkrila i da nas ujedaju isključivo ženke muškaraca.
„Muški komarci su bezopasni hrane se vodom i nektarom, a ženke piju krv. Privlači ih određena kombinacija mirisa, hemikalije u znoju i količina izdahnutog ugljen dikosida. Komarice više napadaju muškarce, gojazne osobe su takođe podložnije i recimo ako smo pili pivo, bili u teretani… To što izlučujemo putem znoja, svi toksini. Kad nas ujede komarac pojavljuje se crvena kvrga i svrab i to je zapravo reakcija našeg imunog sistema na proteine koje komarci ispuštaju u našu kožu prilikom ujeda. U zavisnosti od našeg imunog sistema zavisi i da li će crvenilo i otok biti veći ili manji“, kaže Bajhec i dodaje da su hladne obloge prva stvar koju treba da uradimo, aztim i lokalna mast na bazi kortikosteroida.

„Kad je reč o antihistaminicima, onda tu savetujem obaveznu konsultaciju sa lekarom. Dešava se i da to nesnosno svrbi, pogotovu decu, pa se češu i stvaraju žive rane. To je podloga za sekundarnu infekciju i zato preporučujem u tom slučaju neku antibiotsku kremu“, zaključuje Bajec.

Komentari

Vaš komentar