Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

Ako se Generalni urbanistički plan (GUP) do 2041. ispuni u potpunosti, beogradski Hipodrom će biti premešten u Ovču.

Iako je tek nedavno završen rani javni uvid, gde su građanima ali i stručnoj javnosti predstavljene ideje i koncepti za Beograd do 2041. godine, već sada je jasno u kom pravcu će ići prestonica u narednih 20 godina.

Dragomir Ristanović iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju (RERI) potvrđuje za Nova.rs da se GUP-om predviđa da će Hipodrom biti preseljen u Ovču, umesto dosadašnje lokacije na Banovom Brdu.

Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

„Na ranom javnom uvidu videli smo obrise onoga što će doneti konačni Generalni urbanistički plan. Primetio sam da je za hipodrom i dalje namenjeno da bude sportski objekat, ali isto tako da se planira izgradnja hipodroma na teritoriji Ovče. To se tretira kao izgradnja nedostajućih takmičarsko-sportskih sadržaja. Ovaj koncept GUP-a odredio je kao strateško opredeljenje da se očuva svaki sportski kompleks, ali moguće je izmeštanje ukoliko ne zadovoljava nacionalne i međunarodne standarde, tj kriterijuma, što su oni indirektno naveli”, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da čim postoji ideja za hipodrom u Ovči, to automatski znači da trenutni ne zadovoljava te kriterijume, te da će gotovo sigurno biti izmešten.

Dragomir Ristanović Foto: Promo/RERI

“Otvorena je mogućnost njegovog premeštanja, niti u planu ili propratnoj dokumentaciji nije naznačeno da se on premešta, ali ponavljam on može da se prebaci ukoliko ti sadržaji nedostaju. Očekujem u skorijoj budućnosti da se to i izričito izmesti”, podvlači on i dodaje:

“Hipodrom predstavlja neproglašen turistički kompleks, što znači da se on možda može sačuvati kao spomenik kulture jer je od značaja, ali to ništa nije zagarantovano. Samo je naznaka”, objašanjava naš sagovornik.

Šta je GUP i zašto je važan?

Generalni urbanistički plan predstavlja „krovni“ dokument urbanističkog razvoja grada koji se donosi na 20 godina, zbog čega je od velikog značaja, jer određuje pravac i put kojim bi grad trebalo da se razvija. Usvaja se kao strateški razvojni plan, što znači da svi drugi dokumenti, poput strategija i akcionih planova, treba da slede pravce razvoja iz GUP-a.

U ovom trenutku pripremaju se predlozi i daju sugestije na plan koji je predložio Urbanistički zavod Beograda. Do njegovog usvajanja, moguće je vršiti revizije predloga, ali nakon usvajanja svaka odluka koja se menja povlači sa sobom i novo usvajanje GUP-a.

Bonus video: Generalni urbanistički plan i javnost

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare