pozar vinca
foto: Fonet/video

Francusko-japanska kompanija "Beo čista", koja je procesom javno-privatnog partnerstva preuzela deponiju u Vinči, saopštila je danas da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova i brzo se proširio na oko pet hektara površine, a da je intenzitet veći zbog prisustva dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola, preneo je RTS.

Ističu da su Javno-komunalno preduzeće Gradska čistoća i „Beo čista“ delovali brzo zajedno sa vatrogascima koji su stigli nekoliko minuta nakon poziva.

„Intenzitet požara na deponiji je značajno veći usled prisustva deponijskog gasa (metan) i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije korona virusa, koja je uticala i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od zapaljenja i požara“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Očekuju da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna dva do tri dana požar biti ugašen u potpunosti.

„Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane“, naveli su iz kompanije „Beo čista“.

U sapštenju se naglašava da će požari na staroj deponiji u Vinči uskoro postati prošlost jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji podrazumeva sanaciju i prekrivanje deponije, što će trajno ukloniti rizike od požara.

BONUS VIDEO: Požar na deponiji u Vinči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar