Foto:Zoran Petrović/NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović izjavila je danas da je Razvojna banka Saveta Evrope odobrila 200 miliona evra kredita za izgradnju naučno-tehnološkog centra BIO4 kampus, čija izgradnja počinje krajem ove godine u Beogradu.

Procenjuje se, kako je navedeno u saopštenju, da će u prvu fazu izgradnje biti uloženo oko 300 miliona evra.

Begović je rekla da se iz takvih centara gradi ekonomija jedne zemlje u 21. veku i da je cilj da Srbija bude asocijacija za zemlju inovacija i tehnološkog razvoja.

BIO4 kampus će, prema njenim rečima, biti jedan bio-ekonomki hab, odnosno centar koji će okupiti akademiju, privatni sektor, startap kompanije i sve što treba da Srbija postane poznata po inovacijama i po nauci.

„Bez nauke Srbija ne može da napreduje, a već ima izgrađenu dobru infrastrukturu za startap ekosistem. Razvoj bio-nauka dovodi do nove revolucije, gde se informacione tehnologije spajaju s prirodnim naukama, kako bi dale odgovore na globalne izazove s kojima se i Srbija suočava. To su izazovi vezani za zdravstvo, medicinu, zaštitu životne sredine, energetiku i proizvodnju hrane i poljoprivredu“, rekla je Begović.

Dodala je da Srbija bez nauke ne može da napreduje u tim oblastima. To su, kako je rekla, oblasti „kojima se već bavimo, ali želimo da budemo izuzetni i da razvijemo inovacije, jer već imamo izgrađenu dobru infrastrukturu za startap ekosistem“.

Kompanije koje se veoma brzo razvijaju su, kako je rekla, i visokorizične i njima treba okruženje kao što je naučno-tehnološki park da im u početnim momentima razvoja pruži podršku.

Begović je rekla da su četiri ključne bio oblasti u okviru BIO4 kampusa biomedicina, biotehnologija, bioinformatika i biodiverzitet.

Kampus će se graditi na 20 hektara ukupne površine, a nalaziće se u delu grada gde se nalazi i Institut „Torlak“, Agencija za lekove, Farmaceutski fakultet. U BIO4 kampusu će se preseliti kompletno Biološki i Farmaceutski fakultet, deo Poljoprivrednog, Medicinskog, Tehnološko-metalurškog i Hemijskog fakulteta sa svojim delovima kojima mogu da doprinesu oblastima kojima će se baviti kampus.

Stanari kampusa će, kako je navedeno, biti i devet naučnih instituta. Tu će biti i istraživački centri velikih i srednjih kompanija kako bi imali pristup ekspertskim projektima.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović putem holograma otvorio konferenciju „Pravo i Inovacije“ – pogled u budućnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar