Bebi-bum u Leskovcu: Stigle su i prve trojke posle osam godina

Društvo 02. avg. 202108:37
Podeli:
vakcina korona plodnost
Foto: Shutterstock/Circlephoto

U leskovačkom porodilištu ovog meseca beleže pravi bebi-bum. Rođene su 22 bebe više nego u julu prošle godine. Posebno se raduju prvim trojkama posle 2013. godine.

Jedini putokaz do udaljene mahale bez puta i kuće Dimitrijevića u Velikoj Sejanici iznad Grdelice su dečji glasovi. Za koji dan kraj petogodišnje Une i trogodišnjih blizanaca biće još tri sestre.

Una, kći Mirjane Dimitrijević, jedva čeka da dođu Sloboda, Vladana i Anđelija.

Svetlana Dimitrijević, svekrva, presreća je i ističe da u kraju nema bogatije babe.

Dvadesetšestogodišnja Mirjana još ne može da prigrli svoje tri devojčice. Na licu se izmešalo iščekivanje, radost, neizvesnost, zbunjenost.

„Dobro se osećam, sve u redu, hvala Bogu i sa bebicama i sa mnom“, kaže Mirjana i dodaje da straha nema.

U leskovačkom porodilištu od 1986. godine ovo su pete trojke, čekali su ih osam godina, ali trojke posle blizanaca prvi put beleže, piše RTS. 

„Do sada nisam čula da je žena tako iz trećeg puta sa trojkama, posle blizanaca, mislim da je ovo prvi slučaj možda u Srbiji“, kaže Jelena Mitrović, ginekolog-akušer.

Kao dan sa čak 13 rođenih beba, najviše u poslednjoj deceniji, ostaje ispisan 22. jul. Sa 156 beba, ovaj jul je posebno berićetan.

„Sad imamo otprilike prosek četiri-pet beba, nekada bude jedna beba, nekada bude devet i ovo je za nas stvarno pomak“, ističe Slađana Stojanović, načelnica Odeljenja ginekologije Opšte bolnice Leskovac.

Žene se češće odlučuju za drugo i treće dete

Da se roditeljstvo sve manje odlaže, a žene češće odlučuju za drugo i treće dete, potvrđuje profesorka engleskog jezika Andrea Gašić. Trogodišnjem Maksimu pre četiri nedelje podarila je sestru Aleksiju.

„Sve moje drugarice imaju decu, evo dve najbolje su se skoro porodile, jedna prošle nedelje, jedna prošlog meseca. U odnosu na prošli put kada sam bila i sada, sada je bilo prepuno, sve sobe su bile prepune skoro, da u jednom trenutku nije ni bilo kreveta za nove porodilje“, priča Gašićeva.

Stimulativne mere su dobrodošle, kaže Andrea. Očito je da već daju rezultate, i da će nove uticati na još punija porodilišta i parkove. U leskovačkom porodilištu samo žele da jul potraje.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar