Foto: Shutterstock

Zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mumpsa i rubeole! Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite, upozoravaju srpski lekari.

Pročitajte još:

Usled izrazito niskog procenta vakcinisanih MMR vakcinom, koji iznosi tek 74,8 odsto, u Srbiji se iz dana u dan javljaju novi slučajevi dece, ali i odraslih, zaraženih malim boginjama – morbilama. Iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ upozoravaju da je za kolektivnu zaštitu potrebno 95 odsto vakcinisanih, a mi smo sve dalje od tog broja.

Sa opravdanim strahom od opasnih epidemija, članovi Srpskog lekarskog društva apeluju na roditelje da obavezno i što pre vakcinišu svoju decu. Njihov apel u vidu pisma roditeljima, ali i celokupnoj javnosti, prenosimo u celosti.

Foto: Shutterstock

“Poštovani građani,

Dragi roditelji,

Zbog drastičnog pada primene MMR vakcine poslednjih godina, Srbija se nalazi na pragu epidemije morbila, mumpsa i rubeole! Reč je o visoko zaraznim i veoma ozbiljnim virusnim infekcijama od kojih, sem vakcinacije, nema drugog načina zaštite. Morbili uzrokuju teške oblike pneumonije i meningoencefalitisa, koje se, nažalost, neretko završavaju i fatalno.

Pored toga, virus morbila obara odbrambene snage organizma i na taj način dovodi do reaktivacije latentnih (prikrivenih) infekcija i bakterijskih superinfekcija. Ova bolest ugrožava sve starosne grupacije, a posebno decu u prvih sedam godina. Virus mumpsa (parotitisa) takođe uzrokuje infekcije centralnog nervnog sistema i pankreatitis, a ukoliko se desi kod dečaka u pubertetu i sterilitet, dok rubeola tokom trudnoće dovodi do teških oštećenja ploda.

Foto: Shutterstock

Uzrok odustajanja od primene MMR vakcine je neosnovani strah od autizma kao rezultat nekompetentnih, lažnih, neodgovornih, pa i nedobronamernih informacija kojima su izloženi roditelji. Iako je to karakteristika i loša strana demokratskog društva, mislimo da bi svi, bilo grupe ili pojedinci, koji zastupaju i propagiraju takve dezinformacije sa nesagledivim posledicama, morali snositi srazmerno težini nedela i adekvatnu odgovornost.

U skladu sa tim, želimo da istaknemo da, pored efikasne zaštite od navedenih infekcija, MMR vakcina nema nikakve povezanosti sa autizmom. Ove činjenice su egzaktno i nesporno naučno dokazane. Otuda molimo roditelje koji nisu zaštitili svoju decu MMR vakcinom da to bez oklevanja i što pre učine.

Foto: Shutterstock

Izvršni odbor Srpskog lekarskog društva“.

Podsetimo, kod petoro dece i jedne odrasle osobe u Smederevu, serološki je potvrđena bolest malih boginja – morbila, a za još osam osoba se čekaju rezultati. Na bolničkom lečenju nalazi se troje dece koja su u stabilnom zdravstvenom stanju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare