rnk vakcine treća doza
Vakcinacija građana na Beogradskom sajmu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Članica Kriznog štaba i ministarka Darija Kisić Tepavčević rekla je juče da vakcinacija trećom dozom u Srbiji počinje u utorak. Prvi na listi su pacijenti sa težim oboljenjima i imunološkim problemima. Kisić je najavila i da će, na sopstveni zahtev, treću dozu vakcine moći da prime i oni koji su drugu dozu dobili pre više od šest meseci. Kako bismo saznali kakve su procedure za treću dozu vakcine i kome treba da se javite - pozvali smo telefon dežurnog epidemiologa u "Zavodu za javno zdravlje Srbije Milan Jovanović Batut" - saznali smo da će preciznijih informacija biti danas ili sutra ujutro.

„U toku dana ćemo imati sve informacije, vi pratite sredstva informisanja, a možete i sutra da nas pozivete, pa ćete dobiti precizne informacije kako gde i šta“, rečeno nam je kada smo okrenuli broj telefona 060/0180244.

Nova.rs je preciznije informacije o procedurama za dobijanje treće doze pokušala da sazna na više adresa – pisali smo direktorki „Batuta“ Verici Jovanović, obraćali smo se i Dariji Kisić Tepavčević, kao i članu Kriznog štaba i epidemiologu Branislavu Tiodoroviću, ali odgovor još nije stigao.

Kako je Kisić juče objasnila za RTS, u prve grupe za vakcinaciju spadaju oni koji imaju smanjeni imuni odgovor.

„To su pre svega osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi, koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji recimo kod karcinoma različite hemoterapije. Zatim to su osobe starije od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, u gerontološkim centrima“, kaže Kisić Tepavčević.

Dodaje da tu spadaju i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i određeni putnici u međunarodnom saobraćaju.

Objašnjava da treću dozu na lični zahtev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od primanja druge doze vakcine.

„Ništa nije obavezno, ovo su preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla, ali moguća je i za sve ostale građane kada je prošlo više od šest meseci od druge vakcine“, kaže ministarka.

Ministarstvo zdravlja prethodno je donelo rešenje kojim se nalaže da se ispita procena upotrebe treće doze vakcine protiv koronavirusa. Ovom odlukom biće ispitane praktično sve vakcine koje se daju u Srbiji.

Rešenje je objavljeno zvanično u Službenom glasniku, a u njemu se navodi da će se sprovesti Zaključak Posebne radne grupe kojim će biti ispitana procena uvođenja treće doze, odnosno tzv. buster doze u borbi protiv koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare