U kovid bolnici u Batajnici nikad manje pacijenata

Podeli:
korona
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Ilustracija

Direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević je izjavila da iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih ikada u toj zdravstvenoj ustanovi, to se lako može promeniti.

Tatjana Adžić Vukičević je navela da se u toj bolnici nalazi 75 pacijenata, od kojih je 60 u jedinicama poluintezivne nege i 15 u jedinisama intezivnog lečenja, dok su tri bolesnika intubirana.

„Brojke – to je nešto što je relativno i što se može promeniti iz dana u dan, iz sata u sat i to je nešto što nas ne može toliko dovoljno ohrabriti, već nas jačati u našim namerama kako da se borimo i šta da činimo u vezi sa ovom infekcijom“, izjavila je Tatjana Adžić Vukičević za RTS.

Ona je ukazala da većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

„Različitih su starosnih grupa i polova. Trenutno naš najteži pacijent ima samo 30 godina, i to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše“, navela je Adžić Vukičević.

Ona je istakla da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Sve više pacijenata se žali na posledice kovida, a doktorka kaže da dnevno na Klinici za pulomologiju pregledaju od 50 do 70 ljudi.

„Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća, bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje“, navela je doktorka.

Pored toga, kako kaže, često se žale i na nedostatak kiseonika i da jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju.

„Na kraju to su i embolije pluća i tromboze gornjih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici“, kaže Adžić Vukičević.

Doktorka je poručila građanima da treba da iskoriste priliku da se vakcinišu.

„Nikome od nas ne treba da bude teško kada uđemo u neki market, tržni centar, restoran ili neki drugi zatvoren prostor da nosimo masku, jer ćemo na taj način usporiti i umrtviti virus, a i sama vakcina će tome pomoći da konačno se vratimo u normalne životne tokove“, zaključila je ona.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar