Foto: Nova.rs

Plan detaljne regulacije za baru Reva je "proguran" i on ovom prirodnom području, umesto crne sudbine - da postane deponija, predviđa sivu sudbinu privredne zone. Uništavanje, nemar i bahatost, samo su neke od stvari koje nadležni usmeravaju prema ovom močvarnom području, jednom od podslednjih oaza zelenila u Beogradu.

Za portal Nova.rs govorile su Danijela Nestorović, advokat i jedan od osnivača Ekološkog ustanka i Ana Džakić, zastupnica udruženja „Bela čaplja“ koje se bori protiv narušavanja prirodnih posebnosti ovog močvarnog područja na Dunavu.

Nestorović podseća kako je sve počelo.

„Gradska čistoća je krenula da na Revi pravi, kako su rekli, deponiju „neopasnog otpada“. Međutim, oni su krenuli da donose azbestne cevi, keramiku, staklo i druge stvari koje ne smeju da se nađu u prirodi“, ispričala je Nestorović, podsetivši da su se građani nakon toga aktivirali i otišli na razgovor kod direktora Gradske čistoće da vide o čemu se zapravo radi, međutim nisu dobili ohrabrujuće odgovore.

„Mi smo uočili da na to mesto često dolaze kamioni Gradske čistoće ali i razne građevinske firme koje istovaraju šut u nenormalnim količinama i zatrpavaju šumu. Onda smo predali zahtev Zavodu za zaštitu životne sredine i dobili smo obaveštenje da oni rade na tome da se bara Reva uvrsti u zaštićena područja, uzimajući u obzir da tamo živi veliki broj zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. Bez obzira na to, grad i dalje potencira da to bude privredna zona. Šta će se tu zidati, ni sami ne znamo ali je sigurno da priroda neće biti zaštićena“, tvrdi Nestorović.

Advokatica dodaje i da apeli građana nisu urodili plodom a da su svi prigovori – odbačeni.

„Mi smo izjavili prigovore, međutim, svi naši prigovori su odbijeni kao neosnovani a onda ne preostaje ništa drugo osim da se od Zavoda za zaštitu životne sredine traži da se izjasne o tome kako misle da zaštite to područje, uzimajući u obzir da žele da ga pretvore u privrednu zonu. Građani su izašli, izneli primedbe ali su „po kratkom postupku“ njihove primedbe odbijene kao neosnovane“.

Ipak, dodaje da borba oko bare Reva nije završena a da će ekološke organizacije i građani uložiti žalbu međunarodnim institucijama.

„Udruženja građana koja se bore protiv toga da bara Reva postane privredna zona već su se obraćala međunarodnim institucijama i ja mislim da je to pravi put. Ukoliko naše institucije ne žele da slušaju građane, moraćemo da se obratimo nekom drugom da bi rešili tu situaciju i, naravno, tražiti od Zavoda za zaštitu životne sredine da se izjasni“, rekla je Nestorović.

Ana Džakić, predstavnica udruženja „Bela čaplja“, ističe da je je bitno odrediti stepen zaštite ovog područja.

„Više nemamo bojazan da će predeo bare Reva postati deponija ali se javlja novi problem – Reva se novim planom pretvara u privrednu zonu. Udrženje „Bela čaplja“ je, zajedno sa drugim udruženjima, uložilo primedbe na plan Generalne regulacije. One su odbijene a u obaveštenju stoji da će ipak biti urađena inicijativa za ponovnu izradu plana. Na taj način ćemo dobiti malo vremena, jer to znači da ništa ne sme da se preduzima dok Zavod za zaštitu prirode ne uradi svoje, odnosno dok se ne odredi stepen zaštite oblasta bare Reva“.

Dodaje i da su udruženja građana spremna na ponovne proteste i poziva gradsku vlast da se ugleda na dobru praksu svetskih metropola.

„Mi smo na terenu, svi živimo u blizini, redovno obilazimo lokaciju i držimo sve, koliko možemo pod kontrolom. Ukoliko primetimo da se nešto nepovoljno dešava, sigurno ćemo opet biti spremni da protestujemo. Pozivam gradsku vlast da se ugleda na svetske metropole. Radi se o preledu izuzetne važnosti, o području od međunarodnog značaja, gde stanuju vrste koje su zaštićene međunarodnim konvencijama i to niko ne može da ospori. Stalno upozoravamo donosioce odluka – ako napravite glupost, to će biti sramota koju ćete nositi zauvek i od koje se nikada nećete oprati. Obustavite sve i ugledajte se gradove koji vode računa o zelenim sredinama i o zdravom životu“, zaključila je Džakić.

BONUS VIDEO: Bara Reva – odbrana prirodne oaze

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)