Poverenik: Banka Inteza Beograd diskriminisala migrante

Društvo 12. jul. 202118:30
Podeli:
Salter
Šalter Foto:Newsmax Adria

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je, postupajući po pritužbi Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP), utvrdio da je Banka Intesa Beograd učinila neposrednu diskriminaciju i povredila član 6. Zakona o zabrani diskriminacije Republike Srbije kada je odbila da otvori račune izbeglicama i tražiocima azila u Srbiji, saopštio je danas BCLJP.

Tim postupkom banka je negativno generalizovala osobe samo na osnovu njihovog državljanstva ili mesta-države rođenja, bez procene ispunjenost zakonskih uslova za uspostavljanje poslovnog odnosa, navodi se u mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Beogradski centar za ljudska prava uputio je u aprilu prošle godine pritužbu Povereniku nakon što je Banka Intesa većem broju ljudi – izbeglicama sa odobrenim pravom na utočište, licima sa dodeljenom supsidijarnom zaštitom i tražiocima azila u Srbiji odbila da otvori račune.

U pitanju su bili državljani Irana, Avganistana i Iraka koji su klijenti Centra, a kojima je banka odbila da otvori račune na osnovu njihove nacionalne pripadnosti ili etničkog porekla, kao i na osnovu državljanstva, navodi se u saopštenju BCLJP.

BONUS VIDEO: Najlepši kadrovi leta

 

Komentari

Vaš komentar