"Dok se zdravstveni sitem skoro raspada, oni slave svoj veliki uspeh", tako sociolog Jovo Bakić tumači poruke koje stižu od predstavnika vlasti povodom jučerašnjeg početka vakcinacije protiv korone. Gostujući u jutarnjem programu TV Nova S "Probudi se", Bakić je konstatovao da je reč o malom kontigentu vakcina i da ne znamo kada će stići sledeći i hoće li biti dovoljno vakcina. Ponašanje Kriznog štaba on je uporedio sa ponašanjem "bezglavih muva".

„Svuda radite racinalnio i sistematski, organizovano a ne kao bezglave muve. Ponašanje Kriznog štaba ovde je ponašanje bezglavih muva“, smatra Bakić.

On ističe da je dobro što su vakcine stigle, ali ocenjuje da će do masovnije imunizacije stanovništva teško doći pre leta.

Od predstavnika vlasti juče smo čuli izjave poput toga da je početak vakcinacije „veliki dan za Srbiju“, „dan za osmehe“. Vakcinaciju je pompezno najavljivao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Ova vlast funcioniše tako što pravi euforije oko različitih stvari“, primećuje Bakić.

Bakić, ipak, pozdravlja odluku da se prvi vakcinišu premijerka Ana Brnabuć, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i član Kriznog štaba Predrag Kon.

„To je odgovorno ponašanje od inače neodgovornih ljudi. Svojim primerom predstavnici vlasti teba da utiču na građanstvo. Ako oni prime tu vakcinu, onda znači da je ona bezbedna i da mogu da je prime i drugi“, ocenio je Bakić.

Govoreći o potezima vlasti u Srbiji tokom protekle godine, u borbi protiv pandemije koronavirusa, Bakić je podsetio da se „najveći skandal“ desio 26. februara kada je poslata poruka da je reč o smešnom virusu i ženama je rečeno da mogu da idu u šoping u Milano.

Bakić, takođe, napominje da se tokom pandemije desio niz situacija u kojima su građani zapravo bili „pokusni kunići“.

Kao probleme i posledice koji će biti vidljivi po okončanju pandemije, on vidi mentalno zdravlje i školstvo koje će se suočiti sa posledicama onlajn nastave.

On se osvrnuo i na aktuelne političke momente i učešće evropskih predstavnika.

„Prolazi osma godina u jednoj autoritarnoj vlasti i sada će mene neko da ubedi da evropski posrednici za osam godina nisu videli da je Aleksandar Vučić autoritarni vođa. Ako nisu videli, to znači da su debili. Pošto ne verujem da su debili, oni se prosto prave ludi“, zaključio je Bakić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare