Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Shutterstock

Nada iz Vranja ima penziju nešto malo veću od 200 evra - 26.000 dinara. Srčani je bolesnik i ima dijabetes, ali mora dodatno da radi - čisti grobove, kako bi mogla da plati lekove za koje joj mesečno ode i do 6.000 dinara. Plaća dadžbine, štedi na hrani, odeću i obuću joj daju sestrići. Kako kaže u ispovesti za lokalni portal "Slobodna reč", uvek izlazi na glasanje i podržava aktuelnu vlast jer joj mnogo znači novčana pomoć. Uzela je vaučere za banju, ali nema novca za autobus.

Kako stoji u tekstu „Vranjski penzioneri – armija režima ili napaćeni radnici izgubljeni u tranziciji“, Nada je  40 godina radila u štampariji „Nova Jugoslavija“ i u staračkoj penziji je 20 godina. Penzija joj iznosi 26.000 dinara, a ona je zadovoljna životom koji vodi iako mora da radi dodatne poslove kako bi mogla da plati troškove. Srčani je bolesnik i ima dijabetes.

„Često idem na groblje. Očistim dva groba, plati mi žena 500 dinara. Kupim makarone, margarin, neku ribu, zaradim 2.000 do 3.000 dinara. Hvala Bogu, samo da ne bude rata i da bude mir, ja imam, neću da se žalim“, kaže ona.

Iako se ne žali, svedoči da račune ne može da plati samo penzijom, pa zbog toga kupuje „samo ono što je osnovno“. Patike i garderobu joj daju sestrići jer dece nema. Za lekove mesečno izdvaja do 6.000 dinara.

„Ne pojedem pljeskavicu, ne pojedem sladoled. Moram da štedim da bih platila dadžbine“, kaže Nada.

Ona izlazi na glasanje svake godine i navodi da podržava aktuelnu vlast i da joj jako znači novčana pomoć koju dobija od države.

„Mnogo nam pomaže ova vlast. Dobili smo ove vaučere za banju ali ne mogu da idem treba da platim i autobus“, kaže ona.

Dok je razgovarala sa novinarima, držala je kesu iz marketa i objašnjavala šta je sve kupila za 1.100 dinara:

„Dva pakovanja makarona, flašu ulja, dva margarina, 4 supe, salamu i kukuruzno brašno“, kaže ova baka iz Vranja za Slobodnu reč.

strong>Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare