Dragana Milisavljević, slikarka Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Izvršitelji su četiri puta iseljavali Draganu Milisavljević (79) iz njenog stana u Cvijićevoj 79 u Beogradu. Početkom jula konačno su uspeli da ovu profesorku slikarstva u penziji izbace iz stana koji je pošteno kupila, uz sve papire. Naknadno se pojavio misteriozni naslednik koji tvrdi da stan pripada njegovoj tetki koja je vlasnik te nekretnine postala mutnih 90' godina. Draganu nema ko da zaštiti, pa je uz svu bahatost izvršitelja morala da napusti stan koji je kupila kao legalno uknjiženu nekretninu. Mediji su posle "invazije" izvršitelja sa dosta angažmana izveštavali o Dragani i bili na njenoj strani. Čini se da je posle samo mesec i po dana ova priča, koja bi mogla da zadesi svakoga od nas, utihnula, a to nismo smeli da dozvolimo. Nova.rs kontaktirala je baka Draganu, pitali smo je gde je i kako je?

„Jedna prijateljica je nasledila stan na Novom Beogradu, pa će mi dati na korišćenje nekoliko meseci“, kaže Dragana kojoj je sada najveći problem kako da dođe do stvari koji su ostale zaključane nakon što je izbačena iz stana.

Dodaje i da pravna bitka još uvek traje, kao i da joj veliku pomoć pružaju ljudi iz organizacije „Krov nad glavom“.

„Čula sam da su mi stvari u nekom magacinu u okolini Beograda, pa sada gledam kako njabrže da dođem do njih. Ne znam šta da vam kažem, ostaje mi samo da čekam“, kaže Dragana.

Ona trenutno boravi kod druge prijateljice, koja joj se našla nakon što su je četvrti put izbacili iz stana.

Foto: Printscreen/Facebook/Združena akcija Krov nad glavom

Kako su ranije podsetili iz organizacije Krov nad glavom Milisavljević je kupila stan u Cvijićevoj 79, uredno ga platila, overila ugovor i uknjižila se kao vlasnica. Dragana nije uradila ništa pogrešno. Ipak, nakon što je kupila i uknjižila stan protiv nje je pokrenut sudski postupak zato što je prodavac stana falsifikovao dokumenta na osnovu kojih se Dragani predstavio kao vlasnik.

Za ovu prevaru niko nije odgovarao. Sve državne i privatne ustanove koje su Dragani garantovale kupovinu stana danas sležu ramenima. Jedini odgovor koji sistem ima je da osamdesetogodišnja žena mora na ulicu. Dragana nema drugi dom, niti sredstva da ga obezbedi.

PROČITAJTE JOŠ

„Mogu samo preko mene mrtve da uzmu ovo! Ja sam odradila mnogo više stvari za ovaj grad nego ti što me izbacuju. Ja ne mogu da dozvolim da mi uzmu stan, jedino sam ja uložila u njega. Nikad se nije pojavio takozvani naslednik, došao je jedino da odjavi struju“, rekla je ranije Dragana.

Draganu je iseljavala ozloglašena javna izvršiteljka Mirjana Dimitrijević protiv koje je nedavno pokrenut i krivični postupak.

Podsetimo, sve je počelo 2005. godine kada je kupila, kako kaže, uknjižen stan, želeći da bude potpuno sigurna da će svi biti u redu. Njena priča je upozorenje za ono što nažalost može da se desi svakome od nas

„Mislila sam da garancija države nešto znači, ali izgleda da ne“, počinje svoju priču Dragana Milisavljević.

Sagovornicu Nove je 2009. godine tužio Sanel Gušić iz Mostara, koji je tvrdio da je stan vlasništvo njegove tetke.

Činjenica da osamdesetogodišnju ženu koja je kupila stan po zakonu i koja nije uradila ništa pogrešno, izbacuju na ulicu javna je slika i prilika društva u kom živimo. Draganina priča mogla bi da se desi svakome od nas, a države nema da nas zaštiti.

Bonus video: Izvršitelji izbacuju Draganu Milisavljević iz stana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare