Foto:N1; Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kao investitor upisan je Goran Babić, brat od strica Zorana Babića visokog funkcionera SNS-a, a Vrnjčani pričaju da je njegova uloga u poslu fiktivna i da već 15 godina ne radi nigde pa je čudno da je podigao zgradu vrednu 3,5 miliona evra. 

Stambena zgrada od čak 84 stana, koju je pored poznatog izvorišta mineralne vode Snežnik u Vrnjačkoj Banji, navodno sagradio Goran Babić, inače brat Zorana Babića, useljena je. I pored toga što je javnost sugerisala da je zgrada napravljena na izvorištu lekovite vode i bez elaborata za gradnju u zaštićenim zonama, investitor prodaje čak 4.000 kvadrata u strogom centru Vrnjačke Banje. Prema gruboj proceni, vrednost zgrade je oko 3,5 miliona evra.

Da se stambeni objekat zida na izvoru lekovite vode, prvi je alarmirao Dragan Brđović koji živi odmah pored Snežnika. On je u prijavi koju je dostavio nadležnim inspekcijama naveo da se gradi objekat po planovima koji su nezakoniti. Ali, i pored toga, građevinska dozvola je dobijena od Odseka za urbanizam u Vrnjačkoj Banji, a isti organ je i potvrdio početak radova. Radovi nikada nisu stopirani, a zgrada je već useljena.

U Ustavnom sudu već godinu dana stoji predmet, koji bi trebalo da se reši u našu, u korist svih stanovnika Vrnjačke Banje. Jer, mi smo oštećeni i ojađeni. Ali, niko ništa ne radi, jer godinu dana ne mogu da se sastanu. Vrlo je teško reći kome možemo da verujemo. Ovo je krivično delo, a kriminal u urbanizmu je isti kao i kad prodaješ drogu – kaže Brđović.

Foto:N1

Iako nema potvrde da je Zoran Babić umešan u posao izgradnje impozantne zgrade sa tri sprata, koja je praktično u delu vrnjačkog parka, stanovnici ovog dela Banje kažu da su ga viđali na gradilištu. Kao investitor upisan je Goran Babić, njegov brat od strica. Vrnjčani pričaju da je njegova uloga u poslu fiktivna, jer je njegov “background” potpuno nepoznat.

„Čovek je 15 godina bez radnog staža, a pravi objekat od 3,5 miliona evra? Goran je brat Zorana Babića, a pre toga nigde nije radio. Ajde da je napravio običan objekat. Ali on je sazidao zgradurinu. To je isto kao kada bih ja u Knez-Mihailovoj pobo budak, i uzmem 10 miliona evra, a nisam ga ni sagradio”, objašnjava Brđović.

Inspekcija je prošle godine utvrdila da je dozvola za gradnju u zonama zaštite izvorišta izdata na osnovu Plana generalne regulacije koji ne sadrži elaborat o zaštiti izvorišta i kulturnih dobara, što inače bitno utiče na određivanje pravila gradnje. Zbog toga je inspekcija početkom godine predložila ministarstvu da zabrani dalju primenu Plana generalne regulacije. Međutim, ni tada radovi nisu zaustavljeni. Sada je Plan izložen u zgradi Skupštine opštine u Vrnjačkoj Banji na javni uvid. Tako će biti do polovine jula, a onda će se usvajati.

„Izmenom Plana detaljne regulacije dobija se mogućnost da se objekat kod Snežnika uklopi. I onda je, kako kažu, pojeo vuk magarca. Znači da niko neće reagovati, pogotovo što Ustavni sud još ne rešava slučaj. Neko to namerno radi. Smatram da je to velika šteta i mislim da ako ovaj plan prođe, to će biti biti žalosno za Banju i početak njenog uništavanja“,  rekao je Dragan Brđović.

Trospratna zgrada koju gradi Babićev brat niče u zoni prepoznatljivoj po specifičnoj arhitekturi i vilama, ali i kulturnim spomenicima Vrnjačke Banje, od kojih neke potiču iz sredine 19. veka. A praktično je smeštena u čuvenom vrnjačkom parku.

U Opštini pričaju jedno, u Zavodu negiraju

Stanovi se u fazi izgradnje prodaju po ceni od 1.200 do 1.500 evra za kvadrat. S obzirom na veličinu objekta, to može da znači da bi investitor mogao da zaradi oko 3,5 miliona evra. Zgrada se nalazi na manje od desetak metara od Snežnika, najposećenijeg izvora mineralne vrnjačke vode, koji je zbog urbanističkog haosa i nekontrolisane gradnje 2011. godine već bio zatvaran. U vodi Snežnika tada su se pojavile fekalne bakterije nakon što je došlo do izlivanja kanalizacije. Kako nam je rečeno u Opštini Vrnjačka Banja, investitor je ispunio sve uslove koje Zavod za zaštitu spomenika tražio, misleći na zaštitu izvorišta kao kulturnog dobra. Međutim, iz ovog zavoda su nam rekli da se njima investitor zgrade nikada nije obratio za saglasnost.

Bonus video: Rio Tinto polje kukuruz korov

 

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare