Atletski stadion u Kraljevu Foto:Nova.rs

Atletski savez Srbije najavio je da će Seniorsko prvenstvo Srbije u atletici biti održano 5. i 6. juna na novom stadionu u Kraljevu. To ne bi nimalo bilo čudno da je u zadnje dve godine, zbog grešaka u gradnji ovog stadiona, već odloženo jedno prvenstvo Srbije. A Kraljevo je zbog toga nije bilo domaćin ni Balkanijade za mlađe kategorije. Lokalni čelnici su ovaj fijakso opisali kao "greška projektanta".

„To će biti svečano otvaranje stadiona koji je pretrpeo mnogo problema pre ovogodišnjeg otvaranja, od poplava, korona virusa, tako da je nakon dve godine stadion napokon završen i spremno će dočekati najbolje atletičare Srbije. Nakon ovog takmičenja ovaj novi stadion biće domaćin i mlađe juniorskoj Balkanijadi 14. avgusta“, navode iz Atletskog saveza Srbije.

Nakon što je Kraljevo izgubilo organizaciju Balkanijade za mlade atletičare, jer Atletski stadion nije bio rekonstruisan u predviđenom roku, ovaj grad je ostao i bez seniorskog prvenstva Srbije. Država je za rekonstrukciju stadiona izdvojila najmanje 140 miliona dinara i kompletan posao poverila Gradu Kraljevu. 

Atletski stadion u Kraljevu Foto:Nova.rs

 

Ali, i dalje nije poznato koliko je novca izdvojeno za rekonstrukciju. Sada se postavlja pitanje ko će snositi odgovornost zbog ovakvog fijaska. Gradski čelnici su se pravdali time da su razlozi kašnjenja loši vremenski uslovi, ali i nepredviđeni radovi, koji su delom „greška projektanta“.

Kako su pre dve godine rekli iz Direkcije za planiranje i izgradnju Kraljevo, navodno niko nije znao da se ispod ciljnih sto metara atletskog stadiona krije betonska ploča, koja je služila kao stabilizacija tla.

„To nam govori da ne postoji odgovornost u državi i Kraljevu. Sve što se u ovoj zemlji dešava u poslednjih devet godina jeste krivično delo opšteg nemara u kojem niko ne odgovara. Novac se prebacuje iz budžetskih sredstava sa jedne na drugu stvar bez ikakve odgovornosti, pa čak i osnova. Cene se ne usklađuju sa potrebama objekta koji se gradi već sa nivoom krađe na tenderu“, kaže za Nova.rs Vladan Slavković iz Lokalnog fronta u Kraljevu.

Rekonstrukcija ovog stadiona koštala je prema nekim podacima najmanje 140 miliona dinara, a finansijeri su ministarstvo privrede i lokalna samouprava u Kraljevu. Pomeranje rokova završetka rekonstrukcije, gradska vlast je pravdala time da postoji više različitih radova. 

„Kao građanin, a ne kao poslanik, ne mogu da shvatim koliko rekonstrukcija košta. Zato što se prvo pojavila informacija da je ministarstvo privrede izdvojilo 110 miliona, pa onda da će grad dopuniti deo sredstava, do poslednjeg podatka da sve ovo košta 190 miliona dinara“, kaže Dragan Vesović iz Dveri.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare