Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

’’Ne postoji nikakvo logično i racionalno opravdanje zašto zaposleni u kovid bolnicama odmah ne dobiju beneficirani radni staž, jer to državu u ovom trenutku ništa ne košta. Država  je  pokazala da je baš briga za medicinare koji se svakodnevno žrtvuju i izlažu brojnim rizicima, oni nemaju ništa od tapšanja po ramenu’’  kaže za Nova.rs Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), koji je tri puta podneo inicijativu da svi zaposleni u kovid bolnicama imaju beneficirani radni staž. 

ASNS ne odustaje od inicijatve da  svi zaposleni u kovid bolnicama, uključujući i nemedicinsko osoblje imaju beneficirani radni staž i da za godinu dana rada, imaju 18 meseci. Na do sada tri podnete zvanične inicijative, od kojih je poslednja bila početkom novembra, usledilo je samo neuverljivo predsednikovo obećanje ’’da će se potruditi da ti ljudi imaju dodatnu podršku, jer su nas  zadužili najviše, a rizikovali su svoje živote sve vreme’’.

Takav stav i ignorisanje inicijative, za ASNS je neodgovorno ponašanje države prema svojim građanima.

„Lekari i medicnske sestre i svo drugo osoblje u kovid bolnicama nemaju nikakve koristi od toga da ih neko tapše po ramenu i govori ‘hvala vam, vi radite sve za nas’. To je neodgovornost države prema svojim građanima koji u pandemiji nemaju svoje živote, koji rade po 10 sati u skafanderima i ugrožavaju  svoje zdravlje, ne samo od bojazni da će se zaraziti, već imaju i brojne druge  zdravstvene probleme zbog rada u takvim uslovima“, kaže predsednica ASNS-a.

Ona smatra da u ovom trenutku država može pozitivno da odgovori na njihovu inicijativu o beneficiranom radnom stažu i ističe da joj nije jasno zbog čega to do sada nije urađeno.

„Ne vidim nikakvo logično opravdanje zašto zaposleni u kovidu ne bi dobili beneficirani radni staž, iz prostog razloga, što to državu trenutno ništa ne košta. To neće sada opteretiti budžet, to će opteretiti budžet nekada u budućnosti, kada oni steknu uslove da odu u penziju. Ne postaji nijedno racionalno objašnjenje, izuzev onoga da je državu baš briga i da  ne obraća pažnju na svoje građane koji se žrtvuju u ovim vremenima“ istakla je Savić.

Ona se osvrnula i na predsednikove reči da su zaposleni u zdravstvu dobili najveće povećanje plate i naglasila da je ’’takvo povećanje’’ ponižavajuće za svu žrtvu koju podnose lekari i medicinske sestre.

„Kada predsednik slavodobitno kaže da su medicinari dobili najveće povećanje plate, onda mi shvatimo da je to osam posto. Ako uzmemo da je prosečna plata jedne medicnske sestre oko 60.000 dinara, osam posto je  zaista poniženje i potcenjivanje svega što te medicisnke sestre i uopšte zdravstveni  radnici rade. Svaka država u Evropi je adekvatno stimulisala svoje zdravstvene radnike, a takva podrška kod nas je izostala“, zaključila je predsednica ASNS-a.

Ovaj sindikat do sada je tri puta podneo inicijativu da se zaposlenima u kovid bolnicama prizna beneficirani radni staž. Prvi put u avgustu prošle godine premijerki Ani Brnabić i dva puta  u ovoj, jednom ministru zdravlja i drugi put Vladi Srbije.

Predsednica ASNS-a navodi, da nijednom nisu dobili zvaničan odgovor, već samo obaveštenje iz Vlade, da, kako kaže, ’’nisu oni nadležni, te da su inicijativu prosledili Ministarstvu zdravlja i da od njih očekuju odgovor’’, koji, kako tvrdi,  ni do danas nisu dobili.

Bonus video: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar