Foto: N1

Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Milika Ašanin rekao je večeras da u toj ustanovi 65.000 pacijenata ima zakazane preglede u oktobru.

KCS je do skoro radio po sistemu Urgentnog centra, a sada se polako stvara prostor da klinike Centra rade svoju osnovnu patologiju, rekao je Ašanin za RTS.

On je ocenio da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji dobra i da to mora dobro i pametno da se iskoristi.

„Mi gledamo da u svim segmentima povećamo obim rada, jer imamo zastoj svuda i u dijagnostici i u terapiji i u intervencijma i operacijama“, rekao je Ašanin.

Prema njegovim recima, pacijenti još uvek imaju zadršku kada treba da idu u bolnice, na ambulantne preglede jer dobro znaju da je koronavurs još tu i da cirkuliše u populaciji.

Medutim, ima pacijenta kojima se stanje pogoršalo i koji su ozbiljno bolesni, tako da mi moramo što pre da primamo te pacijente, rekao je doktor Ašanin.

Naveo je da je u Poliklinici u prijemno-trijažnom delu Klinickog centra višestruko povećan broj termina i da je za oktobar planirano njih 65.000.

„Kreirali smo 27.000 termina za prve preglede, nešto više od 8.000 za kontrolne, a onda interne preglede, ukupno 65.000 pregleda u svim segmentima“, kaže Ašanin.

Na pitanje gde su najveće liste čekanja, doktor Ašanin je istakao da su velike liste čekanja i dalje tamo gde su bile i pre kovida – oftalmologija, operacija katarakte, zatim ortopedija, operacija kuka i kolena, kao i liste za dijagnostiku, snimanje CT-om.

On je podsetio da je KCS sve vreme epidemije, čak i vanrednog stanja, primao pacijente za snimanje magnetnom rezonancom i skenerom.

U toku je izgradnja nove zgrade Kliničkog centra Srbije i rekonstrukcija postojeće kule, za koju je Ašanin rekao da će to biti dragulj srpskog zdrvastva.

„Ta nova kula je dosta uradena i očekujemo da do avgusta sledeće godine primimo nove pacijente“, rekao je doktor Ašanin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare