Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da se polako smiruje situacija u kovid bolnicama, kao i u Klinici za infektivne i tropske bolesti.

Ašanin je rekao da u bolnici u Batajnici trenutno ima više od 250 slobodnih mesta.

„Na današnji dan u Batajnici ima 565 hospitalizovanih, a 15. oktobra smo imali 831 pacijenta, bili su popunjeni kapaciteti. Na intenzivnoj nezi je sada 60 pacijenata, a 39 je intubiranih. To je značajno manje od 15. oktobra kada je na intenzivnoj nezi bilo 110 pacijenata, a 70 intubiranih“, kazao je Ašanin za RTS.

Dodao je da na Klinici za infektivne bolesti ima dvostruko manje pregleda nego kada smo bili u piku talasa i da trenutno tamo ima dvadesetak slobodnih mesta.

Govoreći o otvaranju kovid bolnice u Batajnici na današnji dan, Ašanin je rekao da je tada zdravstveni sistem bio pred kolapsom, da je bilo po 8.000 novozaraženih, a da je za 48 časova u tu bolnicu primljeno 396 pacijenata.

„Rad u Batajnici je posebno težak jer se tu leče najteži bolesnici, prebacuju se ne samo iz zdravstvenih centara iz Beograda, već najkomplikovaniji pacijenti iz cele Srbije“, istakao je Ašanin.

Ukazao je da su zdravstveni radnici uložili ogromne napore i zahvalio im na tome.

„Zdravstveni radnici su dali ogromnu podršku, ne bismo uspeli da nismo imali ogromno razumevanje. Mi u svakom momentu u Batajnici imamo 1.150 zdravstvenih radnika, od kojih 435 lekara. Nismo sami u tome, 18 odsto lekara dolazi iz drugih ustanova, kao i 30 odsto medicinskih sestara“, naveo je direktor KCS-a.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar