U poslednja 24 časa preminule su tri osobe, dok je 579 osoba zaraženo.

Na respiratorima se nalaze 24 osobe, a hospitalizovano je 530 osoba.

Testirani su uzorci 8.209 osoba.

***

Juče su dve osobe preminule, dok je bilo 416 novozaraženih osoba.

Takođe, juče je bilo 515 hospitalizovanih pacijenata, uz 24 osobe na respiratorima.

Testirano je bilo 6.715 osoba.

***

Pooštravanje mera jeste razmatrano na poslednjoj sednici Kriznog štaba, rekao je imunolog Srđa Janković i dodaje da je za sada akcenat na boljoj primeni mera koje su već na snazi. Janković je za TV Pink naveo da će mere biti pooštrene ukoliko epidemiološka situacija nastavi da se pogoršava.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Želeli smo da pošaljemo jaku poruku da mi već imamo mere na snazi, ali da to izgleda nije ozbiljno shvaćeno. Na snazi su protivepidemijske mere koje bi već ublažile situaciju da su dosledno i rigorozno sprovedene”, rekao je Janković. Kako kaže, članovi Kriznog štaba razgovarali su o pravnom okviru i da li se može zakonskom snagom delovati da se mere sprovedu.

***

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je  epidemiolog Radmilo Petrović.

On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju. Prema njegovim rečima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare