Foto: Printscreen/YouTube/RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu, rekao je za Večernje novosti epidemiolog Radmilo Petrović.

On je ukazao da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Prema njegovim rečima, aktuelna zaraza se ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

Povezane vesti:

Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da „pohvata“ sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati, smatra Petrović.

„Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija“, objasnio je on.

Kaže da ćemo „imunološki bedem“ imati tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno.

„Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone“, zaključio je Petrović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar