Foto: Privatna arhiva/Milica Kostin

Skoro 1.300.000 dinara potrebno je srpskim studentima da sakupe kako bi mogli da učestvuju na najprestižnijem debatnom takmičenju na svetu - Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Vijetnamu. Na ovom debatnom prvenstvu prethodne godine u Beogradu, studenti Đorđe Radosavljević i Novak Čelebić (sa Pravnog fakulteta) osvojili su prvo mesto u kategoriji engleski kao drugi jezik.

Ove godine takmičenje se održava u Ho Ši Min Sitiju, u Vijetnamu. Zbog dugogodišnjeg uspeha, kvalifikovao se rekordan broj debatera iz Srbije, odnosno pet timova koji bi ukupno bili sačinjeni od 10 govornika, ukoliko uspeju da sakupe potrebna finansijska sredstva. Pored 10 debatera, radi ispunjenja uslova odlaska na takmičenje, potrebno je da pošalju i troje sudija, ukupno 13 učesnika.

Da bi srpski studenti učestvovali na ovom takmičenju potrebno im je 2.091.596 dinara, a do sada je sakupljeno 802.872. Do kraja kampanje ostalo je još četiri dana.

Ukupan iznos su troškovi za 13 učesnika, od toga je 871.988 dinara za učešće na turniru, smeštaj i hranu, dok je za povrtane avionske karte potrebno 1.219.608 dinara.

„Omogućite našim debaterima da odu na Svetsko univerzitetsko debatno prvenstvo na kom će predstavljati našu državu u najboljem svetlu i da pokažu svoje znanje i veštine koje su godinama gradili“, navode studenti u apelu.

Inače, Otvorena Komunikacija je debatna mreža koja već punih 25 godina aktivno promoviše debatu u Srbiji i omogućava srpskim studentima da učestvuju na najprestižnijem debatnom takmičenju na svetu – Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu.

Do sada, srpska delegacija je uspela da ostvari značajne uspehe na ovom takmičenju, a nadaju se da će se ta tradicija nastaviti i ove godine na svetskom prvenstvu u Vijetnamu.

„Troškovi učestvovanja su veliki, ali uz vašu podršku možemo opet dobiti priliku da predstavljamo Srbiju i naše vrednosti na najvećoj svetskoj debatnoj sceni“, poručuli su oni.

Svetsko univerzitetsko prvenstvo je najveće takmičenje u javnom govorništvu i debati koje ima tradiciju dugu 44 godine. Ovo prvenstvo okuplja više od 1.000 studenata sa svih kontinenata.

Pored predstavljanja svojih država, svaki tim predstavlja svoj univerzitet i akademsku zajednicu. Događaj okuplja više od 180 univerziteta, uključujući Oksford, Kembridž, Harvard, Prinston, kao i Univerzitet u Beogradu.

Kako donirati?

Podršku učesnicima možete pružiti na nekoliko načina:

→ Uplatom putem platforme Donacije.rs

→ Uplatom putem Paypal-a https://paypal.me/otvorenakomunikacija

→ Uplatom na tekući račun Otvorene komunikacije

Informacije o tom kako još možete donirati možete pronaći klikom na ovaj link.

***
BONUS VIDEO – Od aplikacije do start up firme: Kragujevački studenti na putu uspeha

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar