Migranti SAD Foto:REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Na sajtovima kompanija Buking (Booking) i Erbienbi (Airbnb), koje služe za oglase za izdavanje smeštaja, u Srbiji se objavljuju i oglasi koji sadrže antimigrantske poruke, preneo je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, RSE je detektovao više od 10 oglasa za izdavanje stambenih prostora u Somboru, gradu na severozapadu Srbije, blizu granica sa Hrvatskom i Mađarskom.

Erbienbi je odmah po slanju upita redakcije RSE privremeno suspendovao oglas koji je naveden kao jedan od primera u kojima je korišćen diskriminatorni jezik protiv migranata.

U tom, kao i drugim oglasima, pre intervencije kompanije, vlasnici smeštaja koji se izdaje naglasili su da su dobrodošli svi, osim migranata.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon intervencije, opis oglasa je ažuriran, a antimigrantski rečnik obrisan. Erbienbi je potom vratio oglas na platformu, uz upozorenje za stanodavca da će, ako slično ponašanje bude ponovljeno, biti potpuno obrisan.

I platforma Buking je, nakon upita RSE, obrisala jedan od oglasa. Iz naslova drugog oglasa obrisano je „no migrants“. Ipak, ta oznaka ostala je u opisu samog oglasa.

Pravnik iz Beograda koji se bavi zaštitom ljudskih prava Nikola Kovačević rekao je za RSE da oglasi u kojima je istaknuto da migranti nisu dobrodošli predstavljaju „školski primer diskriminacije“.

„I to diskriminacije koja počiva na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi“, ocenio je Kovačević i dodao da je potraga za stanovima u kojima bi živeli migranti uvek bila problematična.

„Pre svega ljudi su u nekoj vrsti straha i dosta posla i truda je potrebno da se uloži kako bi se ljudima objasnilo da je to sasvim okej“, rekao je Kovačević.

BONUS VIDEO Da li EU kroz migrante upozorava Srbiju? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar